Kalamajan kotikaupan meno yhä kuplivampaa


Superkuuman Kalamajan uusien kalliiden kotien rakentamisen myyntikupla viitoittaa Tallinnan koko asunto- ja markkinariskin kehitystä monella tapaa Pohja-Tallinnasta. Koska aivan uusia ennätyksiä on yhä luotu viime viikkoina lisää, voit lukea tästä mm ”Kalamajan hintatsunamin” nykytilasta sekä vertailun siihen miten tyhjiöksi polarisoituva tilanne on heijastunut halvemmille lähialueille vai onko se vielä edes… Lopusta löydät myös tiekartan miten tilanne voi edetä jatkossa eli mitä kannattaa seurata & odottaa kun tapahtumat vyöryvät keväälle lisää esiin.

Vanhojen ja uusien kotimyyjien markkinahäiriö

Uusien ja vanhojen kotien näkemysten hintaero tuntuu jo hyvin selvästi kuplan alueella Kalamajassa kodin myyjien keskihinnoissa tänään seuraavasti.

Näkemyserot ovat äärimmäisen suuria nykyään eri lähiöissä uusille ja vanhoille kodeille

Kalamaja vetää ylös & dominoi jo selvästi 957 €/m2 näkemyseroja koko kaupungiosansa Pohja-Tallinnaa (844 €/m2, keskellä) kun taas uimarantalähiön – vilkkaasti myös jo ylirakennetun – Pelgurannan lähiössä eletään rauhallisemmissa tunnelmissa saman nekemyseron ollessa vain 155 €/m2 toistaiseksi (oikealla). Tätä voi jo kutsua aiheellisesti selväksi alueelliseksi markkinahäiriöksi lukujensa valossa.

Psykologisesti vanhojen ja uusien hintojen marginaaliero kertoo siis siitä, miten paljon markkinahäiriön hintakuplaa on meneillään nyt alueella ja mitä jännittyneempi tilanne on sen markkinoilla.

Markkina-arvojen jo näkyvä paine

Myyntiin listatuista kodeista nähdään hyvin Kalamajan viime aikojen tuoreimmat ennätykset sen jo kymmenien miljoonien myymättömän rakennuskuplan osalta kun myyjien mindset on jo ns ”myydä heti & kaikki pois”.

Vuoden 2018 lopun mediapiikki nosti kotilistaukset myös Tallinnan lähiöissä huippuunsa

Kalamajassa on siis – ainakin – musertavat 53 miljoonaa euroa (alla kuvassa) viime viikkojen ihan tuoretta uutta listattua inventaariota kodin myynneissä kaikkiaan aktiivisena kun taas Pelgurannassa vastaava luku on n 12 miljoonaa (yllä). Suurin osa tästä on listattu esiin lähiöissä vasta 12/2018 kun globaali keskustelu kohtuuhintaisen asumisen puutteesta kuohahti käyntiin maailmalla voimalla & myyjät alkoivat liikehtiä juuri siksi yhä lisää.

Tämä silmien eteen avautuva hintasota & kilpailu iskee siis vanhoihin koteihin kun jaetaan nämä markkinasummat uudistuotantoon ja vanhoihin erilleen.

Uusien kotien markkinamassa kalliista ja halvemmasta lähiöstä nykyään 1/2019

Kalamajan markkinapaine on näin jo reilut 4x uusien kotien myynneissä vanhoihin nähden mikä myös heijastuu jo edellä kerrotussa uusien ja vanhojen pyyntöjen hintaeroissa. Tämä on paljon ja pistää vanhat myyjät ns ”melko lailla polvilleen”.

Oikeat mahdollisuudet sulattaa ja myydä inventaariot pois palautuvat viime kuukausien menekkiin ja myynnin toteutumiin seuraavasti.

Kalamajan myynnin avoin arvo vastaa neljän ja Pelgurannan kuuden kk puskureita lähitulevaan

Nykyinen tarjouskanta riittää kuukausitasollaan myyntiin Kalamajasta 3,7  kk ja Pelgurannasta 6,0 kk jos:

  • Alueille ei edes ilmestyisi yhtään uutta kotia myyntiin tänä aikana lisää.
  • Ja kun joulukuun pikku myyntipiikki voisi jatkua lähöille yhtä hyvin.
  • Ostajat olisivat halukkaita kalliisiinkin neliöihin & pystyisivät jopa lainoittamaan ne jostain.

Viimeinen kohta tuntuu eniten toiveunelta toteutuakseen nousevien lainakorkojen vallitessa vaikka osa kehittäjistä on siirtynyt jopa ”maksa enää vain 5% omaa osuutta sisään & omista heti” -taktiikkaan viime myynneissään.

Globaalissa kuplavertailussa viime kuukaudelta näkyvästi mainittu julkinen kk-arvo listauksista on noussut mm USA:ssa myös jo nopeasti arvoon 3,5 kk mitä pidetään aika isona. Molemmat meidän mainitut lähiöt voittavat siis nämä vertailussa kirkkaasti jo tänään markkinoillaan.

Superkilpailu: pyynnöt joustavat & vakuudet tippuvat

Lopputuloksena hintakehityksistä näkyy jo aika dramaattinen ero markkinoilla siitä miten myyjät ovat myrskyn alla joutuneet tarkistamaan hinnoitteluaan alemmas.

Kalamajan vanhat -10 000 € ja uudetkin -3000 € keskimäärin

Kiihkeän superkilpailun vallitessa Kalamajassa joutuvat sekä uudistuotannon että vanhojen kotien myyjät koko mylläkän aikana selvästi yhä suurempiin myönnytyksiin listaustensa aikana. Vanhojen myyjien hintatarkistukset -10 000 € ovat kuitenkin dramaattisesti juuri heille suuremmat & kipeät kun otetaan huomioon jo se -950 €/m2 alempi alkutaso / pyyntö.

Polarisoidun superkilpailun roihutessa täysillä alueella joutuvat eniten pyyntöjen ahdinkoon vanhojen kotien myyjät tiputtaen siinä samalla omien kotiensa vakuusarvoja alueella viimeistään kaupan toteutuessa.

Kupla, tupla vai se kuitti ?!

Kaikkia tietysti askarruttaa asunnon omistajina & kenties myyjinä eniten se miltä oma tulevaisuus vaikuttaa. Mahdollisia polkuja on vain kaksi:

  1. Tilanne & paine pienenee: tällöin kalleimmilla alueilla – Kalamajassakin – koko myynnin suma alkaa purkautumaan jollain tavalla järkevästi mikä mahdollistaa investoijien & lainoittajien jatkoa sekä totaalisen kaaoksen välttämisen. Tämä kriisimittaus on nyt juuri hyvin aktiivinen.
  2. Kupla paisuu ja eskaloituu lisää yhä laajemmalle & syvemmin: kalleimpien alueiden nykyinen tauti leviää  tällöin eteenpäin yhä halvempiin ylirakennettuihin lähiöihin. Vaikeuksia on silloin luvassa lisää ylivelkaantuville äsken liikaa lainoittaneille kalleimmilla alueilla missä myynti ja tippuvat vakuusarvot vievät lainat miinukselle velkavipuun sortuneilta.

Nykymarkkinaa katsottaessa ollaan nyt tultu tilanteeseen, jossa kalleimmassa Kalamajan kaltaisessa ympäristössä on ”kaikki kodit pelissä mukana” eli juurikin kaikki liikenevä on listattu esiin ja myyntiin lähes 100%.

Näin ollen, on kriisin jatkoa juurikin helpointa seurata mitä tapahtuu muissa halvempien lähiöiden myynnin kilpailussa jatkossa ts leviääkö superkilpailu näihinkin lisää vai ei.

Toistaiseksi uusien myyjät ovat pysyneet vielä aika varpaillaan halvemmilla alueilla eli merkittävä osa jo rakennetusta myymättömästä massasta ei ole vielä vyörynyt julkiseen myyntiin kuten Kalamajassa & Kesklinn:ssa nähdään (ts uusien ja vanhojen hintaero on yhä kohtuullista tasoa).

Tästä rauhasta voitanee nauttia vain niin kauan kunnes kalliimpien alueiden kaikki kortit on ”katsottu” ts hinnat siellä kilpailtu niin alas vanhoissa kodeissa, että ne muistuttavat lähialueitaan. Näin vastaava ilmiö voi käynnistyä myös muualle kun välittäjät & kehittäjät kyllästyvät Kalamajan & kokevat kannattavana alkaa panostaa enemmän myyntivoimiaan ja – ennen kaikkea – ryhmäalennuksia esiin toisaallekin.

Uudistuotannon ja vanhojen kotien myyjien marginaalieroa kannattaa seurata tärkeänä lukuna markkinoiden paikallisista muutoksista ja kuplan muuttuessa selvästi lisää. Tämä arvo kun kuvaa reaaliaikaisia tunnelmia myyjien keskuudessa hyvin eli mitä markkinoilla on menossa tänään.

Markkinatiedot tarjoaa

Sataman nykyiset hintaerot kotiselaimelta

Kotiselain auttaa sinua näkemään asuntokuplan nykytilanteen tarkemmin ja selvemmin sekä tarjoaa mm juuri uusien ja vanhojen kotien marginaalien erot esiin lähiöistä. Eri asteen kuplia löytyy toki muualtakin esiin kuin vain Kalamajasta.