Jo toinen kotien myynnin suuralue laskuun COVID-19 paineesta


Työttömyyden kasvu ja talouden sakkaus siirtää kokonaisia kaupunginosia laskutrendiin asuntojen hinnoitteluissaan Tallinnassa. Nyt oli vuorossa Mustamäe:n alue eli kaupungin 2. halvin myynnin superalue.

Loivasti alas

Mustamäen alueen hinnoittelut €/m2 -keskihinnan perusteella näyttävät nyt seuraavalta.

Mustamäe:n hintatrendi – loivasti laskeva jo

Sininen (ts viimeisin 52 vko:n) trendi on äskettäin kääntynyt loivaan laskuun sisältäen sekä alueen uudet että vanhat myytävät kodit.

Myöskin aivan viime viikolta keskihinta 1987 €/m2 on ensimmäistä kertaa alittanut viime vuoden keskihinnan samoihin aikoihin sekä 2000 €/m2 psykologisen rajan.

Aivan alkuvuoden 2020 euforinen huuma (punaisin kohta) – ennen koronakriisiä – on nyt siis muuttunut sumuisen vallitsevan todellisuuden tunnistavaksi paikallisesti myyjillä Mustamäelle.

Näkemysero myös supistuu

Uusien ja vanhojen kotien pyyntöjen hintaero on myös hieman supistunut viime aikoina näiden keskimääräisten €/m2 -hintojen kesken.

Marginaaliero & vertailu viimeiseen toteutumaan

Näkemysero on tänään n 723 €/m2 (vasemmalla) kun taas koko markkinan pyynnöt (oikealla) ovat samalla jo kääntyneet negaviisiksi (-4 €/m2) toteutumanintaan nähden (1991 €/m2 @10/2020).

Tätä kehitystä ovat tukeneet eniten uudistuotannon sopeutuvat alentuneet tarjoukset markkinoilla sekä myös niiden listausten vähentyminen taktisesti alemmaksi toistaiseksi.

Selvästikin tänään kehittäjät yrittävät pitää myyntien listausten määrää riittävän pienenä, jotta se olisi paremmin tasapainossa todellisen ostovoiman omaaviin ostajiin nähden.

Vanhojen kotien puolella hintojen ALE:t ovat jatkuneet jo keväästä lähtien tasaisesti ts monet myyjät kokevat olevansa pyyntöineen ns ”pohjilla”. Erityisesti, näin on alle v 1976 rakennetuissa elementti- ja kerrostaloissa. Toisaalta, näkemyseron supistuessa lisää liikaa uusiin nähden moni joutuu miettimään pyyntöään ehkä vielä uudelleen pitkittyneessä tilanteessa. Vuoden 2019 finanssikriisin pohjien hinnoitteluista ollaan vielä kaukana.

Seuraava kaatuva COVID -uhri

Pandemian yhä aina vaan jatkuessa nähdään vielä jäljellä olevista kahdesta suuralueesta jo melko varmasti missä myös hintakäyrä seuraavaksi sakkaa & kääntyy laskuun.

Kesklinn:n hintatrendi
Pohja-Tallinn:n hintatrendi

Kalleimman Kesklinn:n alueella trendi on yhä vahvasti ylös kun taas Pohja-Tallinn:ssa se on jo aika loiva kuvien perusteella.

Kun seuraavat noin +6 viikkoa jatketaan nykyisillä hinnoilla & tarjouksilla, kääntyy myös Pohja-Tallinn alenevaan trendiin kuten on tapahtunut Lasnamäelle ja Mustamäelle perustuen sen historiaan. Ts heti vuoden 2021 alku voi olla tunnelmaltaan hyvin toisenlainen kuin vuotta aiemmin.

Pohja-Tallinna:ssa on myös kaupungin korkein näkemysero uusien ja vanhojen hinnoittelussa (ts 1265 €/m2), joka myös tarjoaa tyhjää tilaa / pelivaraa kehittäjille säätää uusien kotien hintoja alemmas – luomatta ihan liikaa lisää paniikkia vanhojen myyjille.

Kodin ostaja voi ajoittaa ja hyötyä pandemian syvenevästä taantumasta tehokkaammin etsimällä koteja laskutrendiin jo siirtyneiltä suurilta alueilta ensin.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain tarjoaa ilmaiseksi kaikkien Tallinnan alueiden hintatrendit graafeina tämän pikku yleiskatsauksen tapaan. Voit myös sukeltaa hyvin helposti askelta vielä syvemmälle ja löytää kaupunginosien sisäisten lähiöiden vastaavat trendit sekä jopa myös:

  • Lähiön tarjousmäärät
  • Hintahuojunnan (ts hermostuneisuus)
  • Koko markkina-arvon muutokset
Kalamajan jo laskeva pyyntöjen hintatrendi Pohja-Tallinnasta kotiselaimen silmin