Uusien kotien tarjonta laajenee yhä stabiilisti


Uusien talojen määrä ja kotien tarjonta on ollut selvässä kasvussa kevään lopusta Tallinnassakin median syöttäessä yhä synkempää kuvaa talven tulevaisuudesta. Miten tämä sitten näkyy juuri uusien kotien markkinassa ja onko jotain massiivista odotettavissa pian vai ei. Vastauksia näihinkin löydät tästä täsmäkatselmuksesta sekä myös työkalut miten seurata tilannetta myös jatkossa itse Tallinnan asuntomarkkinoilta.

Isojen asuntojen myyntibileet käynnissä

Uusien kotien markkinat ovat nyt tilanteessa missä myyntitarjontaa osuu suuriin vapaisiin koteihin ja kaikkein vähiten pienempiä kohti. Käytännössä on jopa niin, että kaikkein pienin yksiöiden kokoluokka (= 1 – 30 m2) loistaa poissa olollaan lähes kokonaan.

Tässä on muutamia hyviä poimintoja uusista taloista missä on eniten vapaita asuntoja tarjolla (myyntitarjonnan kokojakaumat rengastettuina).

Talokohtaiset eri kokoiset kodit on listattu pikku värikuutioilla, joiden merkitys löytyy myös seuraavasta tekstikappaleesta.

Manufaktuuri 7/2: myyntikoteja 10 kpl mistä 2 kpl ovat 30 – 41 m2 kokoisia kaikkein kalleimpina m2-hinnoiltaan (vihreät kuutiot rengastuksessa)
Allveelaeva 4: tarjouksia on 37 kpl, joista vain 4 kpl on pienempiä uusia koteja
Paekalda 23/2: talon 13 tarjouksesta kaikki ovat kaksioita / suumrempia koteja (= keltaiset & siniset pikku kuutiot)
Pirita tee 20/4: huimasta 60 vapaasta uudesta kodista vain yksi on pienempi < 41 m2

Useimmat uusien talojen kehittäjät M2-hinnoittelevat kodit aina kalliimmaksi mitä vähemmän neliöitä on tai mitä ylempänä ne ovat kerrostaloissa.

Uudistuotannon liike takkuaa

Sulkeutuneiden myyntilistausten kautta näkyy tarkka tieto sekä vanhojen että uusien kotien menekistä alueittain suoraan aivan viime ajoilta. Kaupungin kalleimman ja halvimman alueen keskinäiset erot ovat todella suuret näinä aikoina juuri uudistuotannossa.

Molemmilla megaluokan myyntialueilla kaikkein näkyvimmin vaihtuvat tavalliset kaksiot (41 – 55 m2) sekä suurimmat kodit (> 70 m2). Samalla kuitenkin niukinta on aivan pienemmistä uusista kodeista (< 30 m2).

Keskustassa uusien sulkeutuneiden kotien määrä (vasemmalla) on < 1/3 vanhoihin nähden (oikealla)
Lasnamäe :llä vanhojen kotien määrä on > 8x uusien kiertoon nähden & useimmat kokoluokat uupuvat halvimmalta alueelta kokonaan uusien puolelta (vasemmalla olevat ’-’ rivit)

Äsken sulkeutuneet myyntitarjoukset tuottavat ennakoivaa tietoa julkisen asuntokaupan toteutumista sekä myös kysynnän suhteesta vanhojen ja uusien kotien kesken.

Laajemmat ALEt odottavat itseään

Uuden talon elinkaaret myynneistään eivät toistaiseksi näytä merkkiä suuremmista ALE-tsunamien alkamisista – ainakaan Tallinnassa. Useimmiten uusille taloille on hinnoitteluissaan asetettu jo kauan aikaa sitten se minimitarjous halvimmalle kodille mikä on sitten kestänyt paikoillaan nyt kevään & kesän ajan.

Tämä siitäkin huolimatta, että vaihto on ollut hyvin minimaalista jo kauan ja myyntiajat pidentyvät toki jatkuvasti isolle osaa uusia koteja.

Päevalille 10: harvinainen talon myyntikehitys missä tarjousmäärät (ts palkit) & alin myyntitarjous talosta (vihreä alue) ovat muuttuneet vastakkaisesti yhtä aikaa jo monta kertaa (159 900 € asti)
Türi 9/2: tarjousten kasvava määrä ei ole saanut myyjää vaihtamaan alinta- / ylintä hintaa kesän kuluessa minnekään (min 143 100 €)
Lageloo 7: listausten määrää on kasvatettu 7 kertaa mutta alin hinta (vihreällä) ei ole kesän aikana vaihtunut myyjällä lisää

Laskevat minimihinnat samaan aikaan nousevien tarjousmäärien kanssa viestii kehittäjän tavoitteesta joustaa alemmas kilpailupaineen alla & sulkea kauppoja näin nopeammin.

Uusien kotien tiedot tarjoaa

Uusien myyntikotien nopea ja helppo seuranta on täysin ilmaista kotiselaimen kautta sekä ostajille että myyjille.

Kaikki edellä nykyiseen markkinatilanteeseen liittyvät tiedot saat avattua uusien talojen osalta helposti suoraan interaktiiviselta kartalta – kun kiinnostuit Tallinnan uudistuotannosta.

Kattavasta työkalupakista löydät mm:

  • Automaattisen vertailun aivan viimeisiin sulkeutuneiden m2-keskihintoihin kartalta avatun uuden kodin omalta asuinalueelta
  • Hintalaskurin verrata uuden myyntiä kaikkein samankaltaisiin läheltä ja johtaa suositushinta näistä ostajalle & myyjälle
  • Uuden talon koko hinnoittelukehityksen maksimi- ja mimihintojensa kera
  • Jokaisen alueen parhaiten liikkuneet kodit kokoluokittain käyvän keskihinnan & -koon kera
  • Tuoreet palvelu- & tonttikartat uuden talon ympäriltä
  • Kodin myynnin hintahistorian, hinnan kannattavuuden & kilpailija-analyysin (jäsenedut)
  • Juuri sulkeutuneiden tarkat sijainnit suoraan kotiselaimen kartalta (jäsenedut)
Hinnoittelukehityksen avauspainike uudistuotannolle

Kotiselain avaa myös automaattisesti uutta taloa katseltaessa ko alueen sulkeutuneiden tarjousten käyvät hinnat nopeuttaen merkittävästi hintavertailuja.