Rakentamisen hinta kallistui +5,2% vuodessa Q4/2013 (y/y)


Rakennusalan hintaindeksi nousi vuonna 2013 vrt 2012: +5,2 % , kertoo tilastokeskus. Työvoiman hinta kasvoi +13,4 %, koneet 4,7% ja rakennusmateriaalit 1,2% .

Vuonna 2013 sen viimeisellä neljänneksellä rakentamisen hintaindeksi +0,3% verrattuna kolmanteen neljännekseen ja taas Q4/2012  verrattuna +4,7% . Kolmannella neljänneksellä kasvoi eniten työvoiman hinta, joka loi indeksin muutosta yli kolme neljäsosaa. 2012 vuoden viimeiseen kvartaaliin vrt työvoiman hinta tuotti muutosta yhteensä 80 % kustannuksiin .

Rakennusalan hintaindeksi kattaa neljä rakennustyyppiä Virossa: omakotitalot, kerrostalot , teollisuusrakennukset ja toimistorakennukset. Rakennusalan hintaindeksi heijastaa muutoksia rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Suorat kustannukset jaetaan kolmeen pääryhmään : työ , rakennuskoneet ja materiaalit.


Jätä kommentti