Asuntokaupat 6/2014: Pohja-Tallinn myynti romahti jo n 5 milj./kk


Pohja-Tallinn oli 2014 vuoden alussa vielä Tallinnan se ns myyntiraketti alueena jopa n 10 milj. myynnillään asunnoissa. Kesäkuu 2014 antoi kylmää kyytiä alueen myyjille: myynti romahti jo lähes 5 milj. kun asuntoja meni enää kaupaksi 91 kpl kotiselaimen hintabarometrin keräämien tuoreiden kauppatietojen perusteella. Tämä on n -20% vähemmän kuin kuukautta aiemmin.

Rajuimmin nyt kuukaudessa pudonneen kaupungiosan myynti on tippunut nyt jo 3. kuukautta peräkkäin kuten yllä olevasta kotiselaimen hintanäkymästä hyvin selviää.

Samaan aikaan ovat ostajien ja myyjien näkemykset erkaantuneet yhä vaan entistä enemmän toisistaan eli marginaali on hypännyt hyvin lyhyessä ajassa jopa yli 250 €/m2 hinnoitteluissa kun ostajat ovat samalla siirtyneet toisaalle ja myyjien pysyessä näkemyksissään entisestä hinnoittelusta.

Toteutuneiden kauppojen keskihinta nousi edelleen kesäkuussa 1331 €/m2 tasolle kun se oli vielä toukokuussa 1317 €/kk mikä osaltaan kasvatti marginaaleja myyjältä ostajalle vieläkin lisää (lähde: Maa-amet).

Alueella on myös edelleen järkevästi hinnoiteltuja myyntitarjouksiakin, mutta niiden ongelmana lienee se, että ne sijaitsevat sosiaalisesti epämukavilla pienalueilla eli selvästi kauempana kohti Koplin niemen aluetta tai ne ovat huonosti hoidetuissa taloissa & taloyhtiöissä.

Perinteisesti suosituimmat alueet – Kalamaja, Pelgulinn ja Pelgurand –  ovat hinnoitelleet toistaiseksi itsensä pois ostajien mielistä.

Lähitulevaisuus näyttää siis melko vaikealta nyt jopa aivan suosituimpien Pohja-Tallinnan alueiden myynnin jatkumisen kannalta.