Asuntokaupat 8/2014: viilentyminen heijastui jo keskustan hintoihin


Useimmat kaupunginosat laskivat elokuussakin 8/2014 keskihintojaan Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa. Suurimmat laskut nyt koettiin: Pirita (-24,7%), Nõmme (-10,5%) ja Haabersti (-7,9%) kaupunginosin kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & m2-keskihintaa. Luksusalueeksi koetun Piritan selvästi alemmat myyntihinnat jatkuivat jo 2. kk peräkkäin. Haaberstin ylisuuri tarjontatilanne vanhojen asuntojen myynnissä heijastui nyt myös alueen myyntihintoihin. Myös kaupungin koko signaalina toimiva Kesklinn laski m2-hintojaan. Nousijoiden puolella kuun aikana oli selvästi vain Pohja-Tallinn (+31,4%) omissa m2-hinnoissaan.

Keskihintojen laskussa 5 kpl asuinalueista

.
.

Elokuu 2014 muutti hintoja nyt niin, että myyntihinnat laskivat Tallinnassa kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita sen 5 eri kaupunginosassa. Asuntomarkkinat ovat viilentyneet alempien hintojen myötä nyt 2. kk peräkkäin kaupungissa.

Kauppamäärät myös laskussa

Kauppamäärät (540 kpl) Tallinnassa 8/2014 asunnoille laskivat selvästi vrt 7/2014 tasoihin (597 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo notkahti samalla n 47 milj. eurosta alle 44 milj. euroon.

 

Kauppamääriä johtivat nyt 4 perinteistä suurta aluetta: Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn. Näistä Kesklinn oli selvin myyntijohtaja.

Näistä markkinan keskeisimmistä alueista sekä Pohja-Tallinn että Lasnamäe alueiden kauppamäärä tippui alimmille kk-tasoilleen viime 12 kk jaksolla katsottuna v2013 asti, joka viilensi samalla markkinaa merkittävästi.

Myyntiodotukset: 9/2014

Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen perusteelta.

  1. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 9/2013) kohdistuvat: Kesklinn ja Lasnamäe alueille. Kesklinn alueen marginaalit laskivat viime kuussa, joka enteilee vahvan myynnin jatkumista yhä sille. Lasnamäen odotukset marginaaleissa ovat ennallaan heinäkuun mukaisesti elokuussa, joka voi jarruttaa sen myyntiä yhä lisää.
  2. Pohja-Tallinn alueen marginaalit supistuivat heinäkuussa ostajiin nähden toteutuneiden hintojen noustua, mikä saattaa helpottaa erityisesti sen vanhojen talojen asuntojen myyntiä alueella.
  3. Myös Mustamäen marginaalit halpenivat hieman heinäkuussa tarjouskannan joustaessa alemmas, joka asettaa sen samanlaiseen tilanteeseen myynnin kasvattamisessa jatkossa helpommin & erityisesti vanhoissa taloissa.

Nyt Tallinnassa koettu kk-hintojen muutos oli pääosin tasapainossa 8/2014 isommilla asuinalueilla yhteensä. Tarjoukset eli  myyjien odotukset eivät ole reagoineet viileämpään tilanteeseen toistaiseksi yleisesti juuri lainkaan. Poikkeuksen tähän kuvioon muodostavat lievästi vain Kesklinn:n ja Mustamäen alue.

Viime viikkojen asuinalueiden marginaalit kotiselaimen silmin (€/m2)

Hyviä aputyökaluja