Pohja-Tallinnan uusia m2-ennätyshintoja tukivat Pelgulinn ja Kalamaja 8/2014


Pohja-Tallinnassa leivottiin uusi asuntojen yllättävä myyntihintojen ennätys 8/2014: 1550 €/m2. Tällä tasolla ei ole asuntokauppaa käyty ainakaan muutamaan viime vuoteen. Myyntiä tukivat eniten suuren kaupunginosan pienalueet Pelgulinn (myynti: 2,6 milj) ja Kalamaja (2,2 milj), joista kanavoitui myyntiä n 78% koko kakusta – selviää kotiselaimen kauppatilastoista. Koko myynti parani myös n +1000 000 euroa edellisestä kuukaudesta eli yli 6 milj euroon kaupunginosalle.

Samalla marginaalit laskivat taas hyvin alas ja vanhoissa kotien tarjouksissa kääntyivät jopa negatiivisiksi (ts myyntihinnat ylittivät tarjouksia keskimäärin) oheisten kuvien mukaan. ”Uusien” talojen (ts jälkeen v2000…) asunnot taas ovat edelleen hyvin kaukana normaalisti maksetuista myynti- ja kauppahinnoista.

Vanhempien asuntojen hinnoittelumarginaalit negatiiviseksi Pohja-Tallinnassa 9/2014

Parantuneen myynnin painopiste keskittyi erityisesti pieniin asuntoihin (lähde: Maa-amet) kokoluokissa: 30-41 m2 (Kalamaja) ja 55-70 m2 (Pelgulinn), joiden edustus koko tämän asuinalueen tarjouksista nykyisin on noin: 37 %. Kalleimmassa Kalamajassa on siis myyty tämän perusteella joko suuria yksiöitä tai pieniä kaksiota ja Pelgulinnassa taas avaria kaksioita tai pieniä kolmioita.

Avarammat kodit kiinnnostivat Pelgulinnassa enemmän kuin Kalamajassa 8/2014

Alueen tarjousten se suurin kotien 41-55 m2 määrä ei siis houkutellut ostajia läheskään yhtä paljon nykyisessä markkinan hinnoittelussa.

Markkinatiedot tarjosi