Kotimarkkinoiden uusjako: ostajat jättävät jo ylikalliin keskustan


Tallinnan asuntomarkkinoilla ovat ostajat äänestämässä keskustasta ulos lompakoillaan yhä vahvemmin kuukausien edetessä. Jo vuoden alusta kestänyt trendi keskihintojen laskuissa on kovimmin kurittanut kalleinta Kesklinn:n aluetta, jossa nyt ostajat ja myyjät ovat erkaantuneet ennätyksellisen kauas toisistaan sopivaksi katsotun  kodin hinnan osalta. Voittajaksi ovat kisassa kirineet tätä asuinaluetta vastaan mm Lasnamäen ja Pohja-Tallinnan kaupunginosat.

Tästä kuvasta näkyy hyvin miten haastavaksi keskustan alueen tilanne on kehittynyt nyt heinäkuuhun 7/2015 mennessä: ostajan ja myyjän näkemysero hinnasta on revähtänyt nyt jo yli 450 €/m2 keskihinnan vahvassa jatkuvassa laskussa. Samaan aikaan myyjät ovat pitäneet markkinoita sitkeästi ennallaan tai jopa nostaneet hieman hinnoittelujaan paikallisesti. Tehokkaimmin markkinaa seuraavassa Kesklinn:ssa siis ylläpidetään eniten kuplaa kotien hinnoitteluissa nykyään kun sitä vertaa koko kaupungin kehitykseen.

Keskustassa ostaja maksaa yhä niukemminn asunnosta

Tallinnassa markkinat ovat yhä melko terveet, sillä oheinen hintatrendi ei  ole juurikaan romauttanut ostajien luottamusta markkinaan, mutta riskinä on selvästikin hinnoittelun nosto kestämättömälle tasolle. Seuraava kuva kertookin hyvin juuri tästä myyjien punaisen käyrän yhä vaan noustessa ylemmäs aivan viimekin kuukausina. Myyjät & välittäjät eivät halua hintojen nosteen pysähtyvän. Ostajien rahoituskyvyn trendi on kuitenkin kääntynyt laskuun juuri viime kuukausina.

Kodin ostajan rahoitushalu on pysynyt ennallaan v2015 aikana

Myös halvimmalla Tallinnan alueella Lasnamäellä on pienenä haasteena olemassa ostajien hitaammin laahaava rahoitushalu kun sitä vertaa myyjien odotuksiin vastaavasti. Myös marginaali on viime kuussa tehnyt uuden ennätyksensä 193 €/m2 sielläkin. Keskustaan nähden haaste on kuitenkin aivan toista luokkaa, koska ostajien halu / rahoituskyky kalliimpiinkin koteihin yhä kasvaa.

Lasnamäellä myydään yhä nousevin m2-hinnoin koteja

Pääkaupungin niistä kaupallisesti merkittävimmistä neljästä alueesta Pohja-Tallinn on parhaiten kyennyt vakuuttamaan ostajat aina viime kuukausiin saakka: sekä ostajien että myyjien näkemykset m2-hinnoista ovat nousseet yhä lähes samaan tahtiin siellä kun vertaa alueen keskimääräisiä markkinapyyntöjä toteutumiin. Tämä on saavutus sinällään ostajan markkinoille siirryttäessä yhä yleisemmin.

Pohja-Tallinnassa ovat marginaalit pysyneet kurissa v2015
Ostajana Tallinnassa kannattaa tutustua melko tarkasti eri alueisiin nykyään, koska menossa taustalla on todellinen myllerrys, jossa on liiankin helppo tehdä vääriä & itselle hyvin kalliita valintoja.
Markkinatiedot tarjoaa: kotiselaimella selvität hetkessä näppärästi Tallinnan aivan viimeisimmät asuntohinnoittelun trendit sekä löydät yksityiskohtaiset tiedot eri asuinalueiden sinua kiinnostavimmista listatuista kodeista.

Kokeile näin

  1. Avaa kotiselain.
  2. Siirry kiinnostavaan kaupunginosaan.
  3. Klikkaa sen tarjousten hintalapusta tiimalasia & näet pyyntöhintojen viimeisen trendin.
  4. Napauta ”Erot” painiketta ja näet ostajien ja myyjien m2 -hinnat alueelta.
  5. Siirry toiseen kaupunginosaan ja aloita alusta sen tiimalasista vertailut..

Lähteet: Maa-amet