Asuntokaupat 4/2017: myynneistä suli kolmannes


Kodit laskivat kuukaudessa keskihinnoiltaan 4/2017 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1663 €/m2.
Isommat toteutumien m2-hintojen laskut koettiin: Pirita (-15,3%), Lasnamäe (-6,3%), Pohja-Tallinn (-3,5%)  ja Kesklinn (-1,7%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nousijoiden puolella hinnoissaan olivat tällä kertaa: Haabersti (+5,3%), Mustamäe (+4,5%) & Nõmme (+2,4%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat nyt Lasnamäen & Pohja-Tallinna alueiden kauppojen alempien m2-hintojen painosta samalla kun koko kaupungin liikevaihto kutistui jyrkästi: n 59,0 miljoonaan / kk (ts -34,7 milj/kk !). Selvästi suurinta myynnin laskua/kk rahassa kokivat Lasnamäe & Kesklinn kaupunginosat.
Hintoja painoi Lasnamäen & Pohja-Tallinnan kotien myynnit alemmilla keskihinnoillaan.

Suurin osa asuinalueista halpeni

.
.

Maaliskuu 2017 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita kaikkiaan 4 eri kaupunginosassa merkittävämmin.

Kauppamäärät sakkasivat alas

Kauppojen määrät (ts 651 kpl) Tallinnassa 4/2017 kodeille laskivat vrt 3/2017 hurjaan ennätystasoon (1005 kpl) nähden nyt alemmas. Kuukauden koko liikevaihdon arvo tippui reilusti samalla n 93,7 milj. eurosta nyt n 59,0 milj. euroon (ts -37 %).

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1.  Lasnamäe, 145 kpl
 2. Kesklinn, 118 kpl
 3. Pohja-Tallin, 111 kpl 
 4. Mustamäe, 103 kpl
 5. Haabersti, 73 kpl
 6. Kristiine, 54 kpl

Kärjen muodostivat kaupungin halvin & kallein suuralue: Lasnamäe & Kesklinn kuten aiemminkin kuukausi sitten. Pohja-Tallinna seurasi kolmantena melko omalla normaalilla kk-kauppatasollaan. Lasnamäe oli kuitenkin askeleen verran vilkkaampi kaupoillaan kaikkiin muihin myynnin tärkeimpiin alueisiin Tallinnassa verrattuna tällä erää.

Suurimmat menettäjät rahassa & liikevaihdon vähenemisessä:

 1. Lasnamäe (-14,2 M€/kk ts 24,8 -> 10,6 milj.euroon)
 2. Kesklinn (-9,5 M€/kk ts 25,9 -> 16,4 milj.euroon)
 3. Haabersti (-4,7 M€/kk ts 11,2  -> 6,5 milj.euroon)
 4. Pohja-Tallinn (-2,8  M€/kk ts  11,5 -> 8,7 milj.euroon)
 5. Kristiine (-0,4 M€/kk ts 5,2 -> 4,8 milj.euroon)
 6. Mustamäe (+3,8 M€/kk ts 3,0 -> 6,8 milj.euroon)
Eniten myyntiä laskivat siis Lasnamäe ylivoimaisesti viime kuun ennätyksestään alas sekä Kesklinn kun katsoo niiden kehityksen viimeisen 2 kk:n kesken. Myös Haaberstille myynnin lasku oli melko vahvaa tällä kertaa.
.
Vain Mustamäen suuralue ylsi kasvattamaan myyntejään viime huhtikuussa.
.
Kaupungin yleisesti Lasnamäen halvin alue johti liikevaihdossaan selvästi nyt jo 2. kuukautta peräkkäin vahvasti.
.
Myyntiodotukset: 5/2017
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 5/2016 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Lasnamäe, Mustamäe, Kesklinn & Pohja-Tallinn kaupunginosiin.
.