Asuntokaupat 5/2017: myynti lähes ennätykseen keskustan ALEn tuella


Kodit pysyivät melko ennallaan kuukaudessa keskihinnoiltaan 5/2017 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolla: 1664 €/m2.
Isommat toteutumien m2-hintojen nousut koettiin: Nõmme (+15,2%), Kristiine (+7,6%), Pohja-Tallinn (+4,4%)  ja Haabersti (+2,8%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Laskijoiden puolella hinnoissaan olivat tällä kertaa: Mustamäe (-7,7%), Lasnamäe (-5,7%), Kesklinn (-4,1%) & Pirita  (-2,3%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat olivat hyvin ennallaan mitä korosti Kesklinn & Pohja-Tallinna alueiden vastakkaiset hintamuutokset . Samalla koko kaupungin liikevaihto kasvoi taas jyrkästi: n 82,0 miljoonaan / kk (ts +23 milj/kk). Tähän vaikutti vahvimmin juuri Kesklinn:n parantunut myyntitulos. Selvästi suurinta myynnin kasvua/kk rahassa kokivat Kesklinn & Pohja-Tallinn kaupunginosat.
Kesklinn:n ALE & Pohja-Tallinnan kallistuminen tukivat tasapainoa eniten.

Asuinalueet nätisti kahtia

.
.

Toukokuu 2017 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat olivat ennallaan Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita jakautuivat kaupunginosat tasan kahtia muutosten suhteen hinnoissaan.

Kauppamäärät lujassa nousussa

Kauppojen määrät (ts 848 kpl) Tallinnassa 5/2017 kodeille nousivat merkittävästi vrt 4/2017 kuukausitasoon (651 kpl) nähden (+200 kpl). Kuukauden koko liikevaihdon arvo kasvoi reilusti samalla n 59,0 milj. eurosta nyt n 82,0 milj. euroon (ts +39% !!).

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1.  Lasnamäe, 195 kpl
 2. Kesklinn, 171 kpl
 3. Pohja-Tallin, 156 kpl 
 4. Mustamäe, 111 kpl
 5. Haabersti, 82 kpl
 6. Kristiine, 71 kpl

Kärjessä samat kuin viimeksi eli kaupungin halvin & kallein suuralue: Lasnamäe & Kesklinn. Pohja-Tallinna seurasi kolmantena hieman vahvistuen suosiossaan aiemmasta kuukaudesta. Myös Kristiine koki suhteellisesti omaa vahvaa vilkastumista kaupunginosan kodin myynneissään.

Suurimmat voittajat rahassa & liikevaihdon kasvussa:

 1. Kesklinn (+6,5 M€/kk ts 16,4 -> 22,9 milj.euroon)
 2. Pohja-Tallinn (+5,3 M€/kk ts  8,7 -> 14,0 milj.euroon)
 3. Kristiine (+3,7 M€/kk ts 4,8 -> 8,5 milj.euroon)
 4. Lasnamäe (+3,4 M€/kk ts 10,6 -> 14,0 milj.euroon)
 5. Haabersti (-1,1 M€/kk ts 6,5 -> 5,4 milj.euroon)
 6. Mustamäe (-1,7 M€/kk ts 6,8 -> 5,1 milj.euroon)
Eniten myyntiä kasvattivat siis Kesklinn & Pohja-Tallinn kaupunginosat, joita seurasivat melko tasoissa keskenään Kristiine & Lasnamäe alueet.
.
Liikevaihdollaan kallein Kesklinn oli nyt ylivoimainen johtaja: alueen keskihinnan joustolla vähän alemmas oli siis välittömät vaikutukset sen kauppamääriin ja liikevaihdon paisumiseen.
.
Koko myynnin liikevaihto läheni uudelleen maagista 100 miljoonan euron haamurajaa ollen nyt kuitenkin hieman alempi kuin maaliskuussa jo koettu 94 miljoonan euron ennätys: asuntokauppa kävi kuumana koleasta keväästä huolimatta.
.
Myyntiodotukset: 6/2017
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 6/2016 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Lasnamäe, Pohja-Tallinn, Kesklinn & Mustamäe kaupunginosiin.
.