Asuntokaupat 6/2017: myynti siirtyi ulkolähiöihin enemmän


Kodit nousivat yhä lisää keskihinnoiltaan 6/2017 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolla: 1695 €/m2.

Isommat toteutumien m2-hintojen nousut koettiin: Pirita (+19,5%), Kesklinn (+4,8%), Lasnamäe (+4,5), Mustamäe (+3,9) & Pohja-Tallinn (+1,7%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Laskijoiden puolella hinnoissaan olivat tällä kertaa: Nomme (-5,0%), Kristiine (-4,5%) & Haabersti (-3,2%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat kun neljä suurinta kaupunginosaa nosti yhdessä keskihintaansa kalliimmaksi . Samalla koko kaupungin liikevaihto taas kutistui jyrkästi: n 67,5 miljoonaan / kk (ts -14 milj/kk). Tähän vaikutti vahvimmin Kesklinn:n, Kristiine:n & Pohja-Tallinnan myynnin supistuminen. Selvästi suurinta myynnin kasvua/kk rahassa kokivat Haabersti & Mustamäe kaupunginosat.
Kodin ostajat tukivat halvempien alueiden kasvua eniten Tallinnassa.

”Neljä suurta” johtivat hintakehitystä ylös

.
.

Kesäkuu 2017 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita neljän suurimman & vaikuttavimman kaupunginosan johdolla.

Kauppamäärät alas hintojen noustessa

Kauppojen määrät (ts 730 kpl) Tallinnassa 6/2017 kodeille laskivat selvästi vrt 5/2017 kuukausitasoon (848 kpl) nähden (-100 kpl). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo laski samalla n 82,0 milj. eurosta nyt n 67,5 milj. euroon (ts -18%).

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1.  Lasnamäe, 166 kpl
 2. Mustamäe, 150 kpl
 3. Kesklinn, 156 kpl
 4. Pohja-Tallin, 103 kpl 
 5. Haabersti, 57 kpl
 6. Kristiine, 48 kpl

Kärjessä hyvin vakiintunut tuttu kaksikko jälleen. Mustamäe nousi pitkästä aikaa omaa tasoaan korkeammalle ja kolmanneksi samalla kun Pohja-Tallinna koki pientä vaimenemista vastaavasti sen suosiossaan.

Mustamäen nousua huimasti ylemmäs voi selittää mm alkusyksyyn yleensä ajoittuva kotien kysynnän piikki aina korkeakoulujen alkaessa: osa ostajista jo huomattua tämän ilmiön saattaa puhtaasti spekuloida markkinoilla entistäkin enemmän.

Huolimatta Haaberstin kaupunginosan valtavasta näkyvästä uusien asuntojen myymättömästä kotien varannoista jäi sen myyntitulos kohtuullisen vaisuksi välittäjien ponnisteluihin nähden tässäkin kuukaudessa: kotien  kauppamäärät laskivat selvästi alueella.

Suurimmat voittajat rahassa & liikevaihdon kasvussa:

 1. Mustamäe (+5,5 M€/kk ts 5,1 -> 10,6 milj.euroon)
 2. Haabersti (+0,8 M€/kk ts 5,4 -> 6,2 milj.euroon)
 3. Lasnamäe (-2,1 M€/kk ts 14,0 -> 11,9 milj.euroon)
 4. Pohja-Tallinn (-4,1 M€/kk ts  14,0 -> 9,9 milj.euroon)
 5. Kristiine (-4,3 M€/kk ts 8,5 -> 4,2 milj.euroon)
 6. Kesklinn (-4,7 M€/kk ts 22,9 -> 18,2 milj.euroon)
Myyntiään kasvatti melko yllättävä parivaljakko perinteisten neljän suuren kaupunginosan ulkopuolelta.
.
Suurin voittaja oli Mustamäen kaupunginosa, joka siis käytännössä 2x myyntinsä kuukauden aikana. Välittäjien yhä suurempi yritys Haaberstin puolesta kantoi sen nyt myös listan kakkoseksi vaikka myynti siellä ei kovin dramaattisesti noussutkaan.
.
Markkinoiden muutoksesta kertoo paljon sekin, että pudotusta kärsi ylivoimaisesti eniten nyt kaupungin kallein & yleensä eniten kotejaan myyvä keskustan alue samalla kun halvin alue pysyi yhä listan kolmantena (ts Lasnamäe). Ostajien halu & kyky rahoittaa kotiaan näytti siis yhä siirtyvän kohti halvempia mahdollisuuksia asua Tallinnassa.
.
Myyntiodotukset: 7/2017
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 7/2016 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Pohja-Tallinn, Kesklinn, Lasnamäe & Mustamäe kaupunginosiin.
.
Kesäkuu yllätti meidät kuitenkin täysin sen toteutuneissa myynneissään joten lienee turvallista sanoa, että heinäkuun tuleva myynti saattaa jatkaa markkinan muutosta & vuoden takaiset myynnin olosuhteet eivät enää pädekään isossa kuvassa.
.