Ison kodin myyntiaika tuplautuu Tallinnan keskustassa helposti


Pienen kodin/yksiön normaali myynti- & tarjousaika Kesklinn:ssa on selvästi lyhyempi kuin kaikkein suurimpien viikosta toiseen. Koska keskihinnat ovat myös kaupungin korkeimpia, eroavat alle 30 m2:n ja 70 – 250 m2 (= se suurin kokoluokka) kotien myyntiajat myös jyrkästi toisistaan: kun pienen kodin kaupat suljetaan n 12 viikossa keskimäärin, niin suurimpien omistajien pitää varautua odottamaan jo 23 viikkoa sen ostajan löytymistä.

Onko oma kodin välittäjäsi edes tehokas?

Tämä on keskeinen avainkysymys, jos olet myymässä kotia: tuntemalla & tarkistamalla oman alueesi normaalin myyntiajan voit paremmin arvioida välittäjän kykyjä oikeati paneutua sinun kiinteistösi myyntiprosessiin & -tuloksiin.

Keskustan alue voidaan tarkemmin jakaa seuraaviin kokoluokkiin & niiden myyntiaikoihin, jotka ovat vertailtavissa suoraan mm Viron kiinteistöviraston (Maa-amet) hyödyllisten Tallinnan kotien virallisten myyntitilastojen kanssa.

Kodin myyntiaika keskustassa kodin eri kokoluokissa

Kuvasta voi lukea mm sen, että 50 m2:n keskustan kaksio kestää pyöreästi 17 viikkoa myynnissä kunnes se joko lopulta myydään / vedetään vaan muusta syystä pois markkinoilta.

Ihan eri fiilis keskustan ulkopuolella

Mielenkiintoista on Tallinnassa myös katsoa miten tilanne myyntiajoissa muuttuu jos koti sijaitsee kolmella muulla eniten kauppaa pyörittävällä alueella.

Myyntiaikojen vertailu suurimpien & tärkeimpien kaupunginosien kesken

Tästä kuvastahan näkee hyvin miten keskustan myyntiajat kulkevat äärimmäisyydestä toiseen pienten & suurten kotien kesken. Lisäksi, samaa mallia noudattaa myös pääkaupungin halvimman Lasnamäen alue: sen aivan pienempien (< 30 m2) kotien myyntiaika on noin puolet nopeampaa (ts noin 7 viikkoa) keskustaan nähden. Aivan isoimpien kotien (> 70 m2) viikoissa taas ollaankin melko tasoissa.

Pohja-Tallinnan & Mustamäen tilanne muistuttaa myös toisiaan vaikka keskihinnat ovatkin aivan toisenlaiset nykyään kaupunginosissa myyjien ilmoituksissa. Molemmista näkyy miten aivan pienimmästä kodista isoimpaan ei ole markkinointiajoissa yhtä suurta huojuntaa kuin kahdella ed. alueella.

Kodin ostajana on oikein hyvä tietää miten käy jos & kun myyntiä joutuu toteuttamaan: kuten nykymarkkinasta näet kodin koosta riippuen tilanne voi olla hyvin erilainen alueiden erilaisista arvostuksista johtuen.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain laskee & näyttää automaattisesti sinulle myynti- & tarjousaikojen kehityksen juuri viimeisen markkinatilanteen mukaan helposti.

Voit myös kivasti tarkistaa Tallinnan julkisista myynti-ilmoituksista kartalta missä vaiheessa ne ovat alueeellaan nyt: nuorempia / vanhempia kuin alueensa normaali myyntiaika.

Osta & myy siis seuraava kotisi kuin kiinteistöalan ammattilainen & tutustu faktoihin omalta alueeltasi – se kannattaa varmasti.