Asuntokaupat 7/2017: hintojen jousto alemmas jatkui


Kodit laskivat  keskihinnoiltaan 7/2017 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa tasolle: 1668 €/m2.

Isommat toteutumien m2-hintojen laskut koettiin: Pohja-Tallinn (-6,3), Pirita (-5,1%), Kesklinn (-2,2%), Lasnamäe (-1,8%), Nõmme  (-1,1%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nousijoiden puolella hinnoissaan olivat tällä kertaa: Mustamäe (+6,2%), Kristiine (+1,1%) & Haabersti (+1,0%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat kun kolme suurinta kaupunginosaa laski yhdessä keskihintaansa alemmaksi. Samalla koko kaupungin liikevaihto supistui jyrkästi: n 60,0 miljoonaan / kk (ts -7,5 milj/kk) toista kuukautta peräkkäin. Tähän vaikutti vahvimmin Kesklinn:n, Lasnamäen, Haaberstin & Pohja-Tallinn:n myyntien supistuminen. Selvästi suurinta myynnin supistimista rahassa näistä kokivat Kesklinn & Lasnamäe kaupunginosat.
Kaupungin kallein & halvin laskivat hintojaan alemmas yhtenäisesti.

Useimmat suuralueet laskussa

.
.

Heinäkuu 2017 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita kaikkiaan viiden eri kaupunginosan toimesta.

Kauppamäärät jatkoivat laskua

Kauppojen määrät (ts 638 kpl) Tallinnassa 7/2017 kodeille laskivat selvästi vrt 6/2017 kuukausitasoon (730 kpl) nähden (-92 kpl). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo laski samalla n 67,5 milj. eurosta nyt n 60,0 milj. euroon (ts -11%). Laskua kauppoihin kirjattiin nyt 2. kuukausi peräkkäin.

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Mustamäe, 166 kpl
 2. Lasnamäe, 114 kpl
 3. Pohja-Tallinn, 110 kpl
 4. Kesklinn, 104 kpl 
 5. Haabersti, 51 kpl
 6. Kristiine, 45 kpl

Kärkeen nousi syksyn koulujen alkua ennakoiden Mustamäen korkeakoulujen alue jatkaen ed kuukauden trendiään.

Kärkikaksikon muodostivat tällä kertaa kaksi halvinta koko Tallinnan suuraluetta samalla kun yleensä kärjessä kauppoja johtava kallein keskustan alue tippui listalla neljänneksi.

Suurimmat menettäjä rahassa & liikevaihdon supistumisessa:

 1. Kesklinn (-4,7 M€/kk ts 18,2 -> 13,5 milj.euroon)
 2. Lasnamäe (-3,8 M€/kk ts 11,9 -> 8,1 milj.euroon)
 3. Haabersti (-1,5 M€/kk ts 6,2 -> 4,7 milj.euroon)
 4. Pohja-Tallinn (-1,4 M€/kk ts  9,9 -> 8,5 milj.euroon)
 5. Kristiine (-0,3 M€/kk ts 4,2 -> 3,9 milj.euroon)
 6. Mustamäe (+3,6 M€/kk ts 10,6 ->  14,2 milj.euroon)
Selvästi suurin myynnin leikkaus tapahtui Kesklinn:n sekä Tallinnan halvimman suuralueen Lasnamäen kautta.
.
Neljästä pääkaupungin suurimmasta myynnin alueesta selvisi plussalle & kasvuun edellisen kuukauden tapaan ainoastaan Mustamäen kaupunginosa, joka kiri myyntejään ylös merkittävästi ennakoiden yleensä vuosittain toistuvaa elo/syyskuun kysyntäpiikkiä markkinoilla uusien opiskelijoiden takia.
.
Myyntiodotukset: 8/2017
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 8/2016 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Pohja-Tallinn & Mustamäe kaupunginosiin.
.
Kun kesä- & heinäkuun myynti näytti suosivan ennakolta jo Mustamäen aluetta on tn sen tilanteen normalisoituvan alemmas samalla kuitenkin näyttää siltä, että markkinaympäristö suosii viime kuukausien valossa enemmän halvempia alueita kuin aivan kalleinta keskustaa.
.