Asuntokaupat 5/2018: myynti hipoi taas sataa miljoonaa


Kodit nousivat neliöhinnoiltaan 5/2018 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:

. €/m2 (. €/m2)

Isoimmat m2-hintojen nostot koettiin: Mustamäe (+7,8%), Nomme (+7,1), Lasnamäe (+5,8%) ja Pirita (+4,8)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Laskeneiden puolella hinnoissa taas olivat Kristiine (-7,9%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat kun Lasnamäe nosti kauppojaan huippuunsa sekä samalla nosti sen m2-hintojaan. Samalla koko kaupungin liikevaihto kasvoi: n _ miljoonaan / kk (ts _ M€/kk). Tähän liikevaihtoon kuukaudelta vaikutti vahvimmin Kesklinn:n,  Lasnamäen ja Mustamäen kasvanut myynti niiden m2-hinnoillaan.
Myynnin kasvu polarisoitui halvimman & kalleimman suuralueen kesken Tallinnassa.

Keskihinnat nousussa halvemmilla alueilla

.
.

5/2018 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat nousivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita Mustamäen ja Lasnamäen perinteisesti halvempien suuralueiden johdolla.

Myynti takaisin huipulle

Kauppojen määrät (ts . kpl) Tallinnassa 5/2018 kodeille nousivat vrt 4/2018 kuukausitasoon (. kpl) nähden (. kpl / .%). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo nousi samalla n . milj. eurosta nyt n .  milj. euroon (ts . M€ / .%).

Kauppamäärät visuaalisesti Tallinna vs Kesklinn

Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat Tallinnan asuinalueet:

 1. ., . kpl
 2. ., . kpl
 3. ., . kpl
 4. ., . kpl
 5. ., . kpl
 6. ., . kpl

Kaupungin halvin Lasnamäe kuroi selvästi etumatkaa nyt muihin alueisiin nähden kauppojen määrissä. Samalla neljän alueen kärki sisälsi juuri perinteisesti ne myynnin tärkeimmät alueet pääkaupungista. Pohja-Tallinn ei nyt kyennyt kasvattamaan myyntiään yhtä vauhdikkaasti kuin muut nelikosta nykyisellä tarjonnallaan & vajosi johtopakan pohjalle.

Kauppamäärät visuaalisesti alueittain

Suurimmat kasvattajat rahassa (M€) & myynnin kasvussa:

 1. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 2. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 3. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 4. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 5. . (. M€/kk ts . -> . M€)
 6. . (. M€/kk ts . -> . M€)
Suurimmat kasvun alueet olivat kaupungin halvin Lasnamäe ja kallein Kesklinn, joista molemmat lisäsivät myyntiä >5 M€/kk.
.
Vain kolme tärkeimmistä suuralueista ylsi kasvuun samalla kun Pohja-Tallinn jäi paikoilleen entisen myynnin kera.
.
Tätä kuukautta kasvattivat eniten halvimman & kalleimman kaupunginosan massiivinen kauppojen sekä myynnin kasvu jopa korkeammilla m2-hinnoillaan.
.
Myynti on hyvin harvoin hiponut sadan miljoonan & tuhannen kotikaupan rajaa Tallinnassa aiemmin yleensä koskaan täällä ja on hyvä muistaa, että vastaavan tason myynnin piikkejä koettiin myös vuonna 2007 kun käytiin edellisen kuplan huipulla ennen jyrkkää korjausliikettä alemmas. On tn, että kehittäjät käyvät yhä kiihtyvää blokkikauppaa uusilla taloilla keskenään aina korkeasuhdanteiden huipuilla etsien ratkaisua vielä myymättömän salkun & sen rahoitusvaatimusten parempaan hoitoon mikä heijastuu voimalla aina myyntilukuihin markkinoille.
.
Myyntiodotukset: 6/2018
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 6/2017 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Lasnamäe, Kesklinn, Mustamäe & Pohja-Talllinn kaupunginosiin.
.