Suurimmat kiinteistökuplan alueet näkyvät jo parhaisssa tarjouksissa


 

Eniten kuplivia kaupunginosia yhdistää meri ja sen rantanäkymät

Kiristyvä lainoitusnäkymä alkaa jo tuntua muutamilla alueilla Tallinnassa kotien hintahaitarin kupliessa uusiin ennätyksiin uusien & vanhojen kotien pyynnöissä. Missä & miten kiinteistöbuumin kuplaa voit hyödyntää eniten selviää sinulle tarkemin tästä artikkelista.

Aktiiviset kodin myyjien nykytunnelmat (/ markinan sentimentit) ovat viime viikkoina kehittyneet pyyntöjen marginaaleissa alueittain seuraavasti kaikkein kuumimpien kuplien alueilla.

Uusien & vanhojen kotien marginaalierot neljällä eri suuren myynnin alueella

Tästä kuvasta näet miten Haaberstin ennätysvilkas rakentaminen normaalisti melko vaisulla kotikaupan alueella on johtanut sen korkeaan johtoon marginaaneissa: n 890 €/m2 uusien & vanhojen kotien kesken.

Käytännössä markkinoilla on nyt siis suuri massa uusia kalliita taloja, joiden kauppa on aika hidasta. Tästä seuraa marginaalien jatkuvaa kasvua samalla kun markkina on polarisoitunut kahteen kastiin entistä enemmän tällä alueella.

Kesklinn & Pohja-Tallinn muistuttavat seuraavina hyvin paljon toisiaan saman suuruisella kuplamittarillaan / marginaalien eroilla n 740 €/m2. Näistä parempia ostajaa kosivia pyyntöjä voit odottaa Kesklinn:sta enemmän kun sen vanhojen kotien myyjät tarjoavat astettta edullisemmin m2-hinnoissaan asuntoja myyntiin nykyään (ts -192 €/m2 alle toteutumahinnan).

Viimeisellä luksusalueella – Piritalla – on myös kuplan merkit luettavissa eron ollessa siellä > 600 €/m2 vanhojen & uusien kotien marginaaleissa keskimäärin. Piritan erityispiirre on kuitenkin se, että kauppaa käydään hyvin niukasti samalla kun hinnoittelu elää kuukaudesta toiseen voimakkaammin. Tästä johtuen marginaalivertailu ei ole yhtä luotettavaa kuin edellä.

Vielä vuosi sitten nähtiin huomattavasti maltillisempia lukuja näissä kaikissa eri alueiden marginaalieroissa.

Uudistuotanto kuplien veturina

Vahvan kilpailun ympäristöissä / heikommissa riskiprojekteissa aivan uusia kokonaisia taloja on jo alkanut siirtyä ALE -tasoille sopeutuakseen paremmin muuttuvaan markkinatilanteeseen.

Seuraavissa uusissa taloissa näkyy hyvin miten kilpailupaine luo nyt tilaisuuksia kokonaisissa uusissa taloissa.

Koko uuden tornitalon pyyntö on -5,4% halvempi kuin alueen
Uuden tulevan (2019) kerrostalon hinta on -17,7% halvempi kuin alueella

Toinen nykyään yleisesti käytetty myyjien strategia on tarjota kalliimmista projekteista yksittäisiä asuntoja super-ALE hintaan eli selvästi alueen nykyistä arvostusta halvemmalla.

Pidemmälle tulevaisuuteen suunnitellussa talossa on jo -33,3% super-ALE:n kodin tarjouksia

Kaikkein suurimpien kuplien alueilta näkyy myös miten uudistuotanto keskinäisessä kovassa kilpailussa alkaa vaikuttaa: markkinat tarjoavat yhä useammin ”kultakimpaleita” vanhojen kotien hakijalle. Näitä löydät kivasti ns ”TOP-ALE:t” viikkokatsauksistamme aivan tuoreina.

Uusien & vanhojen kotien marginaaliero on hyvä mittattari kun haluat paikantaa missä markkinat ovat eniten jännittyneet ja tarjoavat siis ostajalle parhaimpia tilaisuuksia hakea edullista kotia. Erityisesti jos vanhojen kotien marginaali painuu negatiiviseksi kertoo se entistä paremmista syntyvistä mahdollisuuksista.
Markkinatiedot tarjoaa
Kotiselain seuraa puolestasi & auttaa löytämään suotuisimmat kaupunginosat oma kodin ostajalle kuten edeltä saatoit nähdä.