Vakuusarvojen aleneminen uhkaa lainoittajia alueittain yhä enenevästi


Villejä riskejä myöntäneet lainoittajat asuntoluottoihin ovat kasvavan paineen alla kun markkinat alkavat viilenemään myös Tallinnassa ostajien maksukyvyttömyyteen. Maan kolmen johtavan pankin & eräiden yksityisten lainoittajien stressinsieto testataan näinä kuukausina entistä tarkemmin kun tiettyjen kaupungin alueiden kotien vakuusarvot alkavat tippumaan yhä hitaampien myyntiaikojen kera. Tästä tarinasta löydät hyvää tietoa miten tilanne muuttuu & missä nykytilanteesssa näkyvimmin.

Hintojen jähmettymistä näkyy sekä keskustassa & sen ulkopuolella

Lainoitus jähmettyvissä lähiöissä

Hintojen nosteen sakatessa lähiötasolla muuttuu sijoituksen tuotto vakuusriskiksi kun markkina alkaa ruuhkautumaan liikaa myytäviä koteja tiivistäen samalla kilpailua näiden kesken.

Tällaisia lähiöitä näkyy jo monia kun katsot lähiötrendejä sekä keskihinnan että tarjousten määrien kautta yhdessä. Tässä on listaa tärkeimmistä juuri näinä aikoina.

Sadama, Kesklinn

Sadaman hinnoittelu on ollut alavireessä vuoden alusta asti

Tästä lähiöstä voi lukea miten sen tarjonta kasvoi voimakkaasti alkukeväästä ja nyt 2. kerran aivan viime viikkoina. Uudistuotannon vetämällä alueella myyjät ovat kuitenkin pitäneet hintoja vakaasti < 2800 €/m2. Lähiö on jopa hintojensa puolesta laskutrendissä myyjien taholta.

Lainoittajien riskit ovat kohonneet täällä johtuen suurista myyntimääristä yhdistettynä korkeaan m2-hintaan. Avoin myymätön markkina-arvo on: > 25 miljoonaa euroa.

Kuuman kesän jälkeen tilanne onkin jo melko hyvin pehmennyttä jäätelöpuikkoa kodin ostajalle 🙂

Tõnismäe, Kesklinn

Kalliin lähiön hinnoittelu on aika vakaassa laskupaineessa

Lähiön yhä reilumpi myymätön varanto painaa melko nopeasti keskihintaa alemmas täällä mikä johtaa vuoden loppua kohti lähiön hinnoittelun laskutrendiin nykytahdilla.

Avoin myymätön markkina-arvo on nyt: 25 miljoonaa euroa.

Ostajalle tilanne alkaa siis olla ns aika makoisa pikku hiljaa täälläkin päin … 🙂 😀

Juhkentali, Kesklinn

Lähiössä nähtiin hintojen painetta jopa alemmas kesän aluksi

Tätä suurta lähiötä voidaan kirjaimellisesti pitää koko Lasnamäen alueen ulokkeena keskustan suuntaan missä hintojen jähmettyminen on ollut myös nähtävissä melko saman kehityksen & kaavan mukaan.

Avoin myymätön markkina-arvo kodeille on: 9 miljoonaa euroa.

Tässä lähiössä voi ostaja alkaa poimia parhaita kodin kukkasia pikku hiljaa / odottaa vielä niiden kasvua vähän lisää 🙂 😀 😉

Pelguranna, Pohja-Tallinn

Lähiön hinnat ovat hyvin pysähtyneet vakaasti huipulleen

Suuren uima-rannan lähiössä koetaan nyt kesän & odotusten päättyminen kun sen hintapyynnöille on syntynyt uusi aika pysyvältä vaikuttava lasikatto.

Avoin markkina-arvo kodeille tänään: > 11 miljoonaa euroa.

Olisiko tässä se viimeisen kesäisen jäätelötötterön oston paikka kodin etsijälle vai ei ? 🙂 😀 😀

Astangu, Haabersti

Astangun hinnat tippuivat merkittävästi kevään ajaksi heti epävarmuuden alettua

Uudistuotannon ohjaamassa etäisessä lähiössä yritetään kovasti päästä sen kaikkein korkeimmille hintatasoilleen uudelleen samalla kun markkinoilla on tarjolla -20% vähemmän koteja kuin keväällä.

Avoin markkina-arvo on: < 9 miljoonaa euroa.

Se paahtoleipä alkaa olla jo aika ”kypsä” kodin ostajalle kun kesän ALE:n aika ei edes kyennyt sulattamaan myymätöntä varantoa paljoakaan alemmas 🙂 😉 😉

Siili, Mustamäe

Lähiön hinnoittelua on laskenut huipultaan vakaasti

Tämä aika pikkuinen markkina on mielenkiintoinen lisä niille, jotka etsivät koulujen alkua kohti vuokrainvestointeja opiskelijoille kun myyjät näyttävät olevan halukkaita alempiin m2-hintoihin jo nyt. Lähiö sijaitsee kivasti juurikin keskustan & Tallinnann suurimpien korkeakoulujen kampusten välimaastossa.

Avoin markkina-arvo kodeista alueella on: > 1 miljoonaa euroa.

Ostajalle nämä myyntien ruuhkautuvat lähiöt tarjoavat toki tilaisuuksia entistä herkemmin samalla kun lainoittajat / lainaajat mieluummin haluaisivat sulkea omia positioitaan markkinoilta. Siksi näitä alueita on hyvin kannattavaa seurata juuri niiden myyjien käyttäytymisen perusteella. Loppujen lopuksi, lähiöt ovat se seuraava askel koko kaupunginosien jälkeen, jotka alkavat osoittaa meille tasoittuvilla hinnoillaan suhdannehuipun loppua & laskun alkuja.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa hakemaan kiinnostavimpia asuinalueita näppärästi, joilla pankkien & finanssilaitosten riskit ovat kasvussa eniten ja siten mahdollisuudet tehdä kodin superlöytöjä kasvavat parhaiten ostajalle.