Rakentajien romahdus iskee asuntokuplaan lisää


Monien suurien rakennuttajien myynti romahti nyt jo vuoden 2019 alusta mikä on johtanut mm uusien talojen kotien paniikkilistauksiin sekä yhä aggressiivisempaan hinnoitteluun vanhoja koteja vastaan. Tästä jutusta voit lukea tarkan tilanteen miksi tähän on tultu ja miten se heijastuu Tallinnan asuntomarkkinoillekin nykyään.

Eniten myymättömiä uusia taloja ja koteja . näkyy markkinoilla seuraavilla toimijoilla kun rajoitutaan vain aivan kaikkein suurimpiin toimijoihin.

Suurimmat uusien talojen kehittäjät Tallinnassa markkinoilta ja niiden uusien myymättömien talojen määrät tänään (kpl)

Liikevaihtonsa ja myynnin menettäneet ovat vähemmistönä yhä (punaisella), mutta näiden koko vaikutus markkinaan on massiivinen jo tänään. Liikevaihdon sulaminen näkyy hyvin kun sitä peilaa vuoden takaiseen tilanteeseen seuraavasti.

Työntekijäkohtainen jyvitetty myynti (vasemmalla) & sen %-muutos vuodessa (oikealla)

Menetykset ovat olleet jopa luokkaa -60% … -90% (!!) vuoden takaiseen nähden ja juurikin kaikkein suurimmilla toimijoilla (ts YIT Eesti ja Merko Ehitus) ne kaikkein kipeimmät. Paikallisen YIT:n pudotus sen raportoidusta bisnesDATAsta katsoen euroissa on 165 628 € -> 30 552 € / työntekijä samalla kun se siirtänyt valtavasti henkilöstöään ns ”Viron lipun” alle kun taas Merkon menetykset senkin luvuista katsoen ovat 144 738 € -> 20 354 € / työntekijä (absoluuttisesti 5 010 319 € -> 264 604 € melko samalla työporukalla eli n 13 – 15 työntekijää).

Tallinnassa myynnin kova romahtaminen on siis tarkoittanut urakoitsijoiden uusien myymättömien kotien ruuhkautumista yhä pahemmin & enemmän markkinoille.

Koko kaupunki jo ”vallattu”

Kun on näin laajasta joukosta uusia taloja ja projekteja (64 kpl) kyse, jotka kyntävät ns kohti kuilun reunaa, niin ei ole kovin ihmeellistä piirtää niiden kokonaiskuvaa Tallinnaan.

Koko keskusta palaa jo ”liekeissä” romahtaneiden firmojen myyntiprojekteista

Pelkästään näiden neljän ison kehittäjän uudet talot kattavat selvästikin kaikki isommat kaupunginosat vähän jo joka puolella keskustaa. Ihan isoimmat keskittymät (kuvan ”värikuplat”) löytyvät nyt mm Kalamajasta, Veerenni:n tehdasalueelta ja Lasnamäen aivan alusta. Koko kaupunki on ts ”vallattu”.

Tässä kohtaa kannattaa vielä katsoa miltä tilanne näyttää vastaavasti kun kaikki uudet talot otetaan esiin siis myös ne toimijat, jotka eivät ole suurimpia / osoita vielä liikevaihdoltaan ilmiselvää pudotusta.

Kaupungissa on vielä paljon potentiaalia levittää kotien pensaspaloja lisää kun ja jos liikevaihdot jatkavat tippumistaan lisää

Näistä pienempien toimijoiden osalta (ts uusi talo / ne kaksi vain) löytynee monia jo konkurssin partaalla roikkuvia rakennuttajia, koska markkinoilla on kerrottu useiden toimijoiden jo myyneen salkkunsa isompien syliin sopivan käypään ALE-hintaan.

Vuokramarkkinoille lisää tunkua

Jos & nyt kun uusien kotien myynti ei enää vedä odotetusti hakevat talojen omistajat ratkaisuja myös vuokramarkkinoilta tänään. Tämä on iso päätös kehittäjälle henkisesti, koska monet hankkeet ovat luotu kalleimpaan luksusluokkaan parhaan voiton toivossa pääkaupungissa ja kuluminen käytetyksi vuokrakäytössä ei toki houkuttele varmastikaan ellei ole aivan pakkoa – sen puuttuvan kassavirran takia.

Bisnes on aina pragmaattista toimintaa, jonka tarkoitus on uudistua ja pitää organisaatio pystyssä muuttuivat olosuhteet miten haastaviksi hyvänsä. Joskus isot uhraukset tämän tavoitteen puolesta ovat suuria & kivuliaita.

”Meidän kaikkien on nyt vaan tehtävä suuria uhrauksia.”

Historia toistaa itseään?

Edellisen kuplan huipulla v 2007 rakentajat olivat noin kaksi vuotta myöhässä ja jatkoivat tuotantoaan laajalti aina v 2009 asti kunnes globaali romahdus teki pohjakosketuksen. Sen kaksi vuotta se tuolloin vei ennen kuin nämä urheat ”uber egot” näkivät & uskoivat omassa ympäristössään ihan omin silmin, ettei toiminta voi enää kantaa eteenpäin entisellään ja hanat pistettiin kiinni.

Digitaalisaatiolla on tässä suuri haaste & rooli: se miten saada nopeasti tämänkin tiedon leviäminen oikeisiin silmiin ja muuttamaan toimintasuunnitelmia ennen kuin on taas liian myöhäistä ts pankki hakee aina sen omansa takaisin.

”Toivossa on aina hyvä elää.”

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa sinuakin seuraamaan kotien markkinamuutoksia lähes reaaliaikaisesti myös uusien talojen rakentajien osalta mielenkiintoisesti & visuaalisesti.

Tarjoamme välittäjille, myyjille & yrityksille hyvät apuvälineet markkinoiden kaikkien uudistuotantojen myyntisalkkujen helppoon seurantaan ja niiden käyvän arvon määrittelyyn suoraan markkinoilta.

Kysy toki lisää !!

Myyntisalkun näkymä yhdelle uudistuotannolle