Näin laman uhka ruuhkauttaa kotien myyntiä lisää


Uudistuotannon ylitarjonta & sen myynnin vahva viivästyminen tarjoaa ostajalle yhä parempia tilaisuuksia. Nyt voit Tallinnan eri lähiöistä löytää runsaimmat keskittymät tietyn kokoisia koteja, joissa tarjonta ruuhkautuu viivästymisen kautta eniten. Tämä katsaus johdattaa sinut Pohja-Tallinn:n markkinan tarjouksiin tarkemmin & avaa ovet aivan ruuhkaisimpiin lähiöhin.

Pohja-Tallinn

Pohja-Tallinn on nopeasti rakentuva ja kehittyvä kaupunginosa, jonka keskeisimmät suuret uudistuotannon alueet tarjonnaltaan ovat: Kalamaja, Pelgulinn ja Pelguranna. Näistä Kalamaja on erityisen aktiivinen viime vuosiltaan uusissa kodeissaan.

Seuraavat yhteen kasautuneet kodin myynnit ovat samassa tilanteessa hyvin viivästyneitä myyntiajoissaan ja samantyylisiä muutenkin omissa ryhmissään.

Jo Kalamajan näiden pyyntöjen arvo on n 60 M€ ja määrä 178 kpl. Tämä vastaa rahassa >25% ja määrissä >10% koko kaupunginosan avoimista myynnin koti-ilmoituksista.

Kalamajan suuret uudet kodit

Kalamajan lähiön iso myynnin haaste on sen isojen kotien uudistuotannoissa

Lähiön myymätön inventaario uusissa kodeissa kohdistuu nykyään kolmioihin ja tätä suurempiin koteihin. Tyypillisesti näiden m2-koko alkaa n 70 m2 ja kyse on enimmäkseen uudistuotannosta.

Tarkempi kuva paljastaa, että parhaat tilaisuudet ostajalle jakautuvat kahteen eri ryhmään melko selvästi keskimäärin kolmioiden ja vielä suurempien kotien kesken seuraavasti.

€/M2M2H.RakennettuViivästyminen
2 988,49 €70-803v.2019-280 pv
3 337,44 €>1204-5v.2018-172 pv

Näistä ryhmistä voi ostaja odottaa löytävänsä upeita tarjouksia lähitulevaisuudesta juurikin johtuen niiden merkittävästi viivästyneistä myynneistä ja ylitarjonnasta kun aivan uusi koti kiinnostaa.

Isompien uudempien (> 114 m2) kalliiden kotien myyntiennuste tänään viittaa siihen, että niiden alittaessa -132 pv:n viivästymisen se jatkuu ainakin -172 pv asti koko Pohja-Tallinnassa.

Rantalähiön pienemmät kodit

Uimarantalähiön kotien tarjonta painottuu kaksioihin

Uimarannan lähiöstä Pelgurannassa sekä sen naapurista Pelgulinn:ssa vallitsee kilpaillut ruuhkaiset markkinat, jotka painottuvat kaikkein eniten normaaleihin kalliimpiin kaksioihin.

Määrällisesti tätä blokkia johtaa vahvasti juuri rantalähiö, mutta myös Pelgulinn ja Kalamaja näyttelevät omaa merkittävää roolia markkinoilla.

Myynnin suurin tarjonta tulvii & kuplii rantalähiön kaksioissa n. 60%

Ryhmän tyypillinen myymätön koti näyttää seuraavalta.

€/M2M2H.RakennettuViivästyminen
2 146,22 €40-502v.2018-438 pv

Lähiön normaali pyyntöhinta on viime kesän pyörinyt aika tasaisesti n 1800 €/m2 rajoilla eli kipuraja tuntuvaan viivästymiseen on tässä reilut +300 €.

Myynnin viivästyminen on selvästi siis näkyvämpi haaste siirryttäessä vähän kauemmas keskustasta jo pienemmillekin kalliimmille kodeille.

Kun hajonta tässä ryhmässä on paljon suurempaa kuin edellä, niin löytyy toki myös sekä hintojen että kodin koon osalta monia aika erilaisia koteja mm seuraavasti.

MyyntikotiLähiö€/m2M2H.Rakennettu
Kopli 52/1Kalamaja1 545 €55,02v.1950
Kaera 14Pelgulinn1 496 €50,82v.1961
Randla 8Pelguranna2 171 €36,22v.1965

Globaalin taantuman lähestyessä on hyvin mahdollista, että juuri edellä kuvatuista – eniten viivästyneistä & ruuhkautuvista – ryhmistä myymättömiä koteja valuu yhä halvempia tarjouksia herkimmin esiin seuraavaksi.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain tukee myös uudistuotannon viivästymisten seuraamista lähiöissä: voit avata uudesta talosta helposti se kaikki myyntiedot kodeittain.

____