Kannattavien markkinat keskittyvät muutamille alueille lisää


Kannattavien kotien markkinat ovat supistuneet keväästä koronakriisin seurauksena Tallinnassa. Nyt meno on sellaista, että vain pari suurta myyntialuetta – Kesklinn & Lasnamäe – tuottavat uusia kannattavia koteja eniten & tasaisesti viikoittain. Tästä katsauksesta löydät tarkemmat tiedot miten tämä kiinnostava markkina elää tärkeimpien myyntialueiden kesken kriisin jatkuessa tästä syvemmälle.

Kannattavien markkinat voidaan kiteyttää kahteen isoon tekijäänsä: toisaalta kotien määrään ja laskettuun €-etuun ostajalle kaikista niiden myynneistä.

(Napsauta isompi kuva tarvittaessa esiin)

Kotien määrät & yhteenlasketut edut tärkeimmiltä alueilta

Sekä määrissä että euroissa Kesklinn & Lasnamäe vetävät pisimmän korren selvästi tänään.

Koko Tallinnan osuuteen verrattuna Kesklinn tarjoaa rahassa jo > 50% etuja 4,2 M€ potillaan, jotka sisältävät reilut 200 kotia sen alueella.

Lasnamäen alueen rahallinen etu kutistuu murto-osaan tästä koska alueen keskihinta pyynnöissä (nyt 1910 €/m2) ja toteutumissa on kaupungin pienin ts: 1,1 M€ ja 139 kotia. Alempi hinta estää todella isojen etujen / koti synnyn.

Kriisin syvetessä kohti talouden kovia muutoksia on jo nyt nähty miten juuri näiden kahden alueen merkitys korostuu yhä lisää.

Halvin & kallein alue johtavat nyt viikoittain

Aivan kuluvan viikon uudet havainnot kannattavista kodeista näyttävät seuraavilta – vastaavasti.

Näistä viikossa muuttuneista ja kannattavista kodeista näkyy aika tyypillisesti miten markkina nyt kehittyy: Pohja-Tallinnassa syntyy vain murto-osa uusia mahdollisuuksia kun sitä vertaa Kesklinn & Lasnamäe alueisiin.

(Napsauta isompi kuva tarvittaessa esiin)

_

Kun viime keväänä vielä Pohja-Tallinnassa oli yksi vilkkaimpia markkinoita niin nykyään sen markkina on kovasti supistunut murto-osaan. Mitä onkaan tapahtunut?

Uusien ja vanhojen kotien polarisaation tahtipuikko

Myyntien pyyntöjen etääntyminen ryhminä uusien ja vanhojen kotien kesken kertoo siitä miten suuri näkemysero vallitsee kehittäjien ja tavallisten kodin myyjien kesken.

(Napsauta isompi kuva tarvittaessa esiin)

Näkemyserot pienimmistä suurimpaan pääkaupungissa

Tästä näkee hyvin miten Pohja-Tallinn:ssa on ylivoimaisesti suurin näkemysero (> 1200 €/m2) tänään jo uusien ja vanhojen kesken. Itse asiassa se on myös Tallinnan kaikkein korkein selvästikin.

Vanhojen kotien m2-hinnat ovat siis tiivistyneet ja pakkautuneet alimmaksi koettuun pisteeseen nippuunsa samalla kun markkinoille on tulvinut yhä lisää luksushinnoittelun koteja – erityisesti Kalamajan lähiössä. Molemmat muutokset nostavat näkemyseroa.

Näin on sitten tultu tilanteeseen Pohja-Tallinnassa, jossa vanhoista kodeista löytyy yhä harvemmin etua & lisäarvoa kun niitä aina arvotetaan paikallisesti lähimpiin samanlaisiin koteihin. Uusien myyjät taas pitävät yhä tiukasti kiinni korkeista hinnoistaan. Joten siltäkään suunnalta ei juuri erinomaisia etuja löydy kuten keväällä vielä oli tilanne.

Kesklinn:ssa taas ero on yhä pysynyt suhteellisen alhaalla ottaen vielä huomioon sen kalleimmat m2-hinnat. Matkaa on yhä jäljellä edelliseen tilanteeseen selvästikin.

Odotettavissa seuraavaksi

Aktiivisimmin markkinoilla elävät & liikkuvat pyynnöissään kalleimman Kesklinn:n kodit nykyään. Tämä näyttää johtavan samaan suuntaan mitä keväällä nähtiin jo Pohja-Tallinn:ssa ts sen vanhat kodit alkavat löytää tiensä ”aivan pohjille” alenevien hintojensa myötä.

Toinen ajuri on toki myös Lasnamäe:llä, jossa jo romahtanut ostovoima joko pakottaa sen runsaan uudistuotannon massoina alemmas tai yksittäisen sen vanhat kodit yrittävät löytää ”uuden normaalin”, jolla myyntiä voi vielä toteuttaa. Toistaiseksi, vain jälkimmäinen näyttää toteutuvan laajemmin.

Lopputulos edellä molemmissa näissä alueissa johtaa jähmettyvään markkinan tilaan, jossa lopulta uusien & vanhojen kotien polarisaatio nousee huippuunsa.

Jähmettynyt markkina voi olla kodin ostajan hyvä ystävä kun ostotarjouksia voi tinkiä reilusti alemmaksi ainakin hetken aikaa kyseisellä alueella.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotselain kertoo & auttaa sinua seuraamaan kannattavien markkinatilannetta tarkasti & nopeasti. Aloittamalla sen tilauksen saat käyttöösi myös tarkan kartan mihin osoitteisiin kannattavat kodit sijoittuvat koko pääkaupungissa.