Koronan kriisi nostaa vanhojen kotien myyntien viiveet esiin


Ennen synkkää maaliskuuta 2020 & tämän kriisin alkua vanhat kodit myivät normaalisti, vaan toisin on nyt syksyä kohti mentäessä. Tässä katsauksessa vertaillaan tilannetta ennen ja jälkeen koronaa tarkasti. Löydät hyvää tietoa siitä mitä on tapahtumassa juuri nyt ja miten tilanne poikkeaa vuoden takaiseen nyt asuntomarkkinoilla.

Ennen koronaa

Otetaanpa vertailupisteiksi 2020 kuukausi helmikuu ja sama hetki kuin nyt vuosi sitten. Miltä markkina näytti ja miten se muuttuikaan? Oheisessa taulukossa on avainlukuina esitetty nämä kaksi tilannetta havainnollisesti.

(Klikkaa kuva suuremmaksi tarvittaessa)

Ennen koronaa vanhat kodit löytyivät vasta 4. sijalta

Kaikkein selvimmin näkyy alimpana miten alkuvuodesta 2020 keskeisimpiin ruuhkautuviin myynteihin liittyi mukaan vanhojen kotien ryhmä Kesklinn:sta kun vielä v 2019 syksyllä kaikki olivat uusia taloja ja niiden koteja.

Tyypillisesti nämä olivat siis vähän vanhempia isoja koteja kivitaloissa, joiden m2-hinta oli asetettu tuohon aikaan vielä koko keskustan keskihinnan tasoille. Tästä seurasi hyvin suurta viivettä suurelle joukolle myyntejä.

Vanhojen ruuhkautuvien joukko on myös erittäin pitkään markkinoilla ikääntyneitä myyntejä (> 602) samalla kun uudistuotannon kiertonopeudet ovat kasvaneet ja lyhentyneet viime syksystä vuoden 2020 alkuun.

Tämä kertoo siitä, että uusien kotien määrä on ylittänyt välittäjien ja kehittäjien myyntikapasiteetin ts niitä jonoista siirrellään myyntejä aktiiviseksi vain kun riittää henkilöstöä tekemään myynnin työtä kentälle.

Markkinapaine siirtyi jo alkuvuodesta kohti vanhempia koteja keskustan näyttäessä sille ensin mallia – ihan ilman koronaakin.

Viruksen isku asuntomarkkinoille

Koronan isku asuntomarkkinaan eskaloi ja kiihdytti edellä jo alkanutta siirtymää selvästi lisää. Tässä vastaava taulukon vertailu vuoden alun tilanteesta aivan viime viikkojen syksyn tilanteeseen markkinoilta.

(Klikkaa kuva suuremmaksi tarvittaessa)

Koronakriisin vaikutus näkyy kahdessa tärkeimmässä ryhmässä

Vanhojen kotien viivästymät ovat nyt tasoissa uusien kanssa ts molemmilla kaksi samankaltaista ryhmää melko tasapainossa tärkeimpien joukossa.

Pienet asunnot – yksiöt & kaksiot – ovat ilmestyneet nyt kasautuvien myyntien listalle toiseksi tärkeimpänä erottuvana joukkona.

Hintarajat ovat myös laskeneet ruuhkautuneissa pyynnöissä: vuoden alussa pienten ja isojen kotien jakopiste oli n 152 000 € kun se tänään on n 145 000 €.

Uusien kotien listausten määrähän ei ole olennaisesti tippunut vaan kasvanut markkinoilla, mutta samaan aikaan vanhojen määrä on suhteessa eniten ikääntynyt lisää viivästyvien kilpailussa.

Vanhojen kotien pitenevään myyntiin on myös tullut yksi suuralue lisää keskustan ulkopuolelta – Pohja-Tallinn – kun vuoden alussa siellä oli vielä vain massiivinen halvin Lasnamäen kaupunginosa.

Loogisesti se mitä koetaan nyt on toki seurausta lainoituksen vaikeutemisesta samalla kun työttömyys räjähti koronan jälkeen nousuun erityisesti turismiin liittyvissä palvelutehtävissä maassa. Työttömät perheet eivät voi millään ostaa asuntoja lainalla ja näitä on nyt tullut pilvin pimein lisää Tallinnassakin pitkittyneen kriisin myötä.

Myynnin fokusta vanhoihin

On tiettyjä vahvoja trendejä, joista kannattaa siis olla perillä jo edellisten mainuttjen havaintojen perusteella mitä kodin myynteihin tulee:

  • Vanhojen kotien tarjonta lisääntyy ikääntyvien ryhmässä jo vauhdilla ja vääjäämättä kriisin syvetessä.
  • Vanhojen ikääntyvien asuntojen tarjonta laajenee alueellisesti entistä enemmän myös kalleimman keskustan ulkopuolelle.
  • Uusien kotien puolella listauksia rajoittaa välittäjien määrä, joita yrittäjillä on enää varaa pitää töissä päivittäin kun parempia & riittävän kannattavia kauppoja ei synnykään riittävän nopeasti toimistolla.
  • Hintarajat ovat laskussa niin, että uudet ja vanhat ikääntyvissä seuraavat näissä toisiaan yhä melko tarkasti.

Markkinatiedot tarjoaa

Edellä tiivistetyt taulukoidut havainnot syntyvät kotiselaimen koneälyn tuloksena, joka suodattaa ja niputtaa esiin aktiivisista myynneistä viivästyneiden myyntien tärkeimmät yhdistävät tekijät. Näin löydät aina suurimmat kasautumat helposti ja tiedät miksi ne syntyvät. Tämä upea palvelu on myös tilattavissa & aktivoitavissa sinun omaan käyttöön jos suunnittelet kodin ostoa, myyntiä tai sijoitusta Tallinnaan.

Viivästyneiden määrät keskeisine piirteineen, näitä yhdistävä koneälyn sääntö (keltaisella) + nämä pikku kodit kodit pilvinä kartalla sijainteineen