Aivan uusia koteja jo kannattavien piiriin koronajoulua kohti


Viime viikko pisti liikkeelle muutaman uudistuotannon suuret hinta-ALE:t sopivasti ennen tätä COVID-19 sävytteistä erilaista joulua, mitkä myös toivat lisää uudistuotantoa jo kannattavien hintojen rajoille asti alas. Oikeasti tämä tarkoittaa sitä, että lisää uusia koteja kilpailee yhä enemmän vanhojen myyntejä vastaan ihan samoissa hintaluokissa omilla tarjouksillaan. Missä nämä projektit tänään ovat ja miten kehitys etenee selviää tästä pikku katsauksesta.

Kalamajassa taas vilkasta muutosta

Jo pitkään ylituotetussa & villisti rakennetussa Kalamajassa nähtiin melko massiiviset päivitykset pyynnöille vain sen yhdessä luksusprojektissa, joiden yhteisarvo suli -98 000 € alemmas sen 13 kpl kodeistaan. Kalamaja on se kallein lähiö muuten ihan keskivertohinnoittelun suurta Pohja-Tallinnaa vaikka onkin yrittänyt kovasti hakea uutta imagoa osaksi keskustaa aina viime vuosiin asti.

Jahu 5, Kalamaja

Suurin osa näistä alentuneista kodeista on ollut jo viime keväästä koronan alusta asti ainakin myynnissä sekä ylittänyt niiden normaalin myyntiajan selvästi.

Toisaalta, suurin osa laskeneistakin kodeista on yhä ylihinnoiteltu kun sitä verrataan alueen käypään hintaan Kalamajan ympäristössä.

Ainoastaan yksi kaksio (44,1 m2) on nyt laskettu käyvän hinnan tasolle (139 900 €) ja hieman ostajalle kannattavaksi (+3358 €). Neliöhinta (3172 €/m2) on yhä korkea ja asettaa sen luksusposition myynnille testiin koronarajoitusten jatkuessa kaupungissa vahvana.

Keskustan rajoilla & Lasnamäen suuntaan

Korkealle pientareelle Kadriorg:n taakse rakentuu nykyään ihan uusia elementtitalojen asuinalueen merinäkymän kera, jossa on muutamia uusia koteja liikkunut vilkkaasti markkinoilla myös äsken.

Paekalda 22, Paevälja

Nämä kodit ovat olleet jo viime syksystä 2019 asti tarjolla ts ennen koronaa & ylittäneet reilusti normaalin arvioidun myyntiaikansa.

Muutamat kodit ovat sittemmin heiluneet esiin ja pois markkinoilta, mutta ALE -hinnantarkistuksia ei ole juuri näkynyt enemmistölle – toistaiseksi.

Kuitenkin jo muutamat alkuunsa aggressiivisesti hinnoitellut kodit ovat tarjonneet ostajalle etuja jo pitkään.

Valittu kuvan koti kertoo jo isommasta kolmiosta (89,8 m2) johon on leivottu ostajan etua (+23 965 € & +13,2%) melko reilusti sisään sen nykyhinnallaan (182 000 €, 2024 €/m2). Edusta kuitenkin suuri osa arvona osuu rakennusvuoteen, jonka tiedetään sulavan nopeasti pois kun elementtitalo vanhentuu n +2 vuotta nykyisillä markkinoilla.

Suurta säätöä myös jo keskustan luksuskodeille

Saaga aika järjettömästä luksusrakentamisesta pandemian aikana jatkuu ydinkeskustan alueella yhä iloisesti. Koronan myötä hintapaineet ovat kuitenkin – myös iloisesti (?) – tuomassa näitä yhä lähemmäs tavallisten kotien hintoja, mikä näkyy suurina ALE-tarkistuksina ostajan suuntaan.

Gonsiori 8, Kompassi

ALE -tarkistuksia on nyt tehty peräti jo n -154 000 € :n edestä viikossa luksustalolle.

Tästäkään huolimatta kannattavaksi luokiteltuja koteja ei vielä ole leivottu esiin ainuttakaan.

Parhaimmillaan pikku yksiö (32,9 m2) on nykyhinnallaan (149 900 €, 4556 €/m2) yhä rationaaliselle sijoittajalle noin +56 000 € liian kallis, mutta kehitystä on edes oikeaan suuntaa jo selvästikin ilmassa.

Markkinatiedot tarjoaa

Nämä markkinakuvat uusista kodeista ovat eräitä poimintoja muutamista kiinnostavimmista liikkeistä markkinoilta viikolta. Tutustumalla kotiselaimeen tilaajana saat tarkempaakin tietoa kustakin myynnistä ja löydät markkina-arvostukset – kuten TOP-ALE:mme myöskin kertovat – mm rakennusvuoden, kodin koon sekä kerroksen mukaan alati muuttuvasta ympäristöstään. Kannattavien kotien markkinat kehittyvät siis nyt myös uusien kotien toimesta yhä lisää.