Pankkikriisit lisäävät asuntokauppojen kannattavuutta


Kannattavuuden paraneminen erityisesti edullisimpien tiettyjen asuntomyyntien kohdalla alkoi 3/2023 heti kun SVB:n ( = Silicon Valley Bank) iso romahdus tuli julkisuuteen ja on nyt jatkunut vahvasti sen jälkeenkin. Tämä viestii käteisen hakeumisesta ”turvallisempiin” muotoihin mm kiinteistösektoriin & pois pankeista. Käymme siksi tässä läpi muutamia kiinnostavimpia nykyään avoimia myyntejä ja niiden kannattavuuden kehitystä ostajille suoraan Tallinnan markkinoilta.

Kotiselaimen uniikki oma automaattisesti päivittyvä kuva kannattavista kodeista on hyvä lähtökohta aloittaa tutkimusmatkaa myös pankkikriisin vaikutuksista.

Pomimimalla listalta avoimia myyntejä joiden arvioitu etu on suurempi kuin koko kaupunginosan yleisesti käypä ALE-% voidaan rajoittaa tehokkaasti myyntejä ostajan kannalta kaikkein tärkeimpiin vain niihin muutamiin kauppoihin alueittain (+ kannattavimpiin kuin koko alueelta). Ohesta näet viikoittaiset myyntitilanteiden muuttumiset juuri näistä kotien myynneistä muutamien relevanttien lyhyiden markkinakommenttien kera.

Kesklinn (ALE 10,69%)

Hinnoittelun (oranssi) suhde etuun (vihreä) vasemmalla kodin myynnistä keskustasta

Täysin valmis tunnelmallinen hirsitalon yksiö on nostanut arvoaan (+23 336€) merkittävästi sen vakaana pysyneeseen pyyntöön nähden sitten aivan 3/2023 lopusta alkaen lähiympäristön kallistuessa.

Valoisa ja uusittu yksiö sataman liepeiltä antaa hyvää kasvavaa lisäarvoa (+26 215€) ostajalleen turistivirtojen ja keskeisten palveluiden naapurista mutta hieman rauhallisemmalta kadultaan.

Tämä kauempana keskustaa sijaitseva remonttia kaipaava kaksio sopii erinomaisesti airBNB -käyttöön sen erinomaisten sujuvien & läheisten julkisyhteyksen vuoksi ja tarjoaa sopivaa lisäarvoa (+21 083€) myös remontin toteuttamiseen hyvällä marginaalilla & markkinahintaa kunnioittaen. Kaikkein viimeisin hintatarkistus alemmas nosti sen kannattavuutta merkittävästi myös lisäten samalla remontin hyötyä.

Täysin valmis uusittu & tilava kaksio aivan ydinkeskustasta ja keskustorin naapurista on myös nostanut tasaisesti sen arvostustaan (+49 804 €) keskustan pyyntöjen yleisesi yhä vaan noustua 3/2023 lähtien sen ympärillä.

Pohja-Tallinn (ALE 11,45%)

Remonttiaan yhä odottava tilava yksiö Stroomin uimarannan läheisyydestä on myös kiinnostavasti muutellut lisäarvoaan tasoilla, joissa ostajan remontti voi osoittautua kannattavaksi melko pian jopa kodin flippausta silmällä pitäen.

Lasnamäe (ALE 11,79%)

Tämä täysin uusittu tilava soma kaksio Sikupillin lähiöstä keskustan laitamilta on noussut eduissaan (> +18000 €) jyrkästi aina viime viikkoihin asti ja sisältää aivan parasta lähiön lisäarvoa ostajalle sen nykymuodossaan.

Mustamäe (ALE 13,57%)

Kohtuullisen kuntoinen kolmio loistavien lähipalveluiden liepeiltä on myös alkanut muuttua arvostetummaksi tasaista tahtia huhtikuun alusta alkaen Mustamäe :ltä.

Kristiine (ALE 22,99%)

Siisti valmis kolmio melko läheltä keskustaa ja erinomaisten lähipalveluiden naapurista on lisännyt tasaisesti arvoaan & etuaan (nyt +71 225€) maaliskuun lopusta alkaen sen ympäristön kallistuessa lisää.

Edukkaat huipputarjoukset jatkuvat

Kaikkia edellä lyhyesti kuvattuja asuntomyyntejä yhdistää toisiinsa se, että niiden arvostukset alkoivat liikkua voimakkaasti ylemmäs heti pankkikriisin uutisointien jälkeen vaikka pyyntöhinta EI ole reagoinut tähän useimmiten. Ts myyntiympäristöt alkoivat kallistua jokseenkin samaan aikaan kalliimmiksi tuottaen arvonnousuja.

Voidaankin siis todeta, että asuntomarkkina yleisemmin diskonttaa + hinnoittelee aika heti potentiaaliaan hyötyä korkeammista hinnoista kun siihen tarjoutuu edes pienikin psykologisesti toimiva tilaisuus myyjillään, joista se suurin osa kuitenkin toimii isojen välitystoimistojen kautta markkinoilla agentteina & on ns ”aina ajan tasalla” virkansa puolesta missä mennään.

Tämän imun vaikutus näkyi myös sitten vahvasti jatkuneena tukena juuri loppuneen 4/2023 kuukausitason toteutuneissa asuntokaupoissa.

Ostajan & sijoittajan kannalta tilanne on siis vähintäänkin mielenkiintoinen koska selvästikin markkinoilla pyörii pysyvämmin osa hinnoitteluissaan hyvin paikallisesti katsoen edullisia koteja, jotka luovat edellisen kaltaisia suoria mahdollisuuksia osallistua & paeta käteisvarannoista pankkiriskeistä irralliseen vapaaseen sijoitusympäristöön.

Parhaiten edullisemat kodit tarjoaa

Kotiselain sisältää täyden 360-asteen näkymät jokaiseen avoimeen julkiseen asuntomyyntiin, jolla säästät ja löydät parhaat lisäarvot asuntomarkkinoilta hetkessä.

Muutamia kohotuksia mainitaksemme:

  • Tunnista lähin kilpailu tarjouksina ja niiden arvostus visuaalisesti ja kiinnostavasti
  • Totea myynnin tuoma etu / hyöty euroissa ja arvioi sen mukaan vaikkapa flippauksen mahdollisuutta kaupan toteutuessa nykyisin remonttihinnoin
  • Ymmärrä miten paljon kukin hinnan tarkistus alemmas todellisuudessa lisää arvoa ko myyntiin tarkasti paikallisen hinnoittelun muuttuessa aina jatkuvasti
  • Osallistut vapaasti joko ostajana / myyjänä sitoviin yksityisnäytön Web3-sopimuksiin omalta kryptolompakolta käsin