Pohja-Tallinn eteni toiseksi asuntojen myynnissä: kasvua +110%, 9/2013 – 2/2014


Pohja-Tallinn kasvatti sen markkinaosuuttaan jyrkästi eniten koko Tallinnassa viime syksystä alkaneen pääkaupungin asuntojen myynnin kovassa kasvussa. Kaupunginosan sijoitus nousi nyt kakkoseksi ohi jo kaupungin suurimman alueen Lasnamäen myynnin.

Helmikuun 2014 markkinatietokannan kuvasta näkyy hyvin selvästi kuinka koko myynnistä kolme suurinta kaupunginosaa vastaavat reilut puolesta koko pääkaupungin asuntomyynnistä nykyään. Neljä kaupunginosaa käytännössä dominoivat >75% koko Tallinnan markkinaa:

  1. Kesklinn
  2. Pohja-Tallinn
  3. Lasnamäe
  4. Mustamäe

Myynti eri pääkaupungin alueilla saatiin aikaan hyvin eri keinoin. Kun Kesklinn alueella myytiin kalleimpia asuntoja vähemmän, niin Lasnamäellä myytiin kaupungin halvimpia neliöitä voluumiltaan eniten. Pohja-Tallinn sijoittui tässä näiden kahden ed. asuinalueen välimaastoon. Kun markkinaosuus teknisesti jaetaan kolmeen perustekijäänsä (ts kauppamäärät, keskikoko ja keskihinta), niin Pohja-Tallinnan kasvua eniten selittää selvästi kauppamäärien voimakas +48% kasvu ja tätä seuraa +13% keskihinnan nousu syksystä vuoden alkuun katsottuna.

Asuntokaupan kasvujohtaja Tallinnassa

Kaksi hitainta aluetta myymään asuntojaan ovat: Pirita ja Nomme. Molemmat ovat myös samalla alueita, joiden myyjillä on hyvin optimistiset odotukset korkean neliöhinnan saantiin ja tietyllä tavalla leimautuneita virolaisten omiksi eliittialueiksi samalla kertaa.

Viime syksyn alusta 7/2014 alkaneessa pääkaupungin asuntojen hintojen rallissa koko markkinan arvo turposi 2/2014 kuukauteen suhteellisen lyhyessä ajassa +22% Tallinnassa (ts myynti: 45 milj. eurosta -> 55 milj. miljoonaan). Tässä kasvussa nappasi siis itselleen Pohja-Tallinn jo huikeat +109% myyntiä lisää samalla vertailujaksolla (myynti: 3,7 milj. eurosta -> 7,7 miljoonaan) eli siis n 5x koko Tallinnan yleistä asuntomarkkinan nousua nopeammin.

Markkinatilanne asunnoille


Jätä kommentti