Tallinna on kuin Las Vegas 3/2014 (y/y)


USA:n johtavimmat markkina-analyytikot ovat seuranneet asunto- ja kiinteistökauppojen hintakehitystä viime vuonna ja luetelleet selvästi epänormaalia suurimmat arvojen nostajien metropolit esiin (ts hintakuplia). Näiden joukossa on mm Las Vegas, joka nyt elävästi alkaa muistuttaa paikallista Tallinnaa: molemmat ovat pystyneet vetämään asuntojensa markkinahintoja reilusti yli +20% ylös 2013 vuoden kuluessa.

Tietenkään Tallinna EI ole oikeasti Las Vegas: pelikasinojen osuus kun on vain murto-osa koko kaupungin myynnistä ja sen eurojen kierrosta.

Toisaalta, virolaisten lähes esteetön & naivisti avoin ihannointi USA:n markkinatalouden mallista näyttää nyt poikivan konkreettista tulosta ainakin yhdellä keskeisellä talouden sektorilla ja moni paikallinen asuja tuntee nyt taas rikastuneensa – siis ainakin paperilla & teoriassa.

Useat paikalliset kiinteistövälittäjätkin ovat alkaneet puhua ääneen jo hintakuplasta ja liian nopean arvostusten tason nousujen riskeistä, joista maassa on hyvin tuoreet muistot vielä v 2007-2009 jaksoltaan melko äskettäin. Siis itseään vastaan kun välittäjäsopimuksien prosentien tuotot näille bisneksille ovat suoraan normaalisti sidottu toteutuvaan kiinteistön lopulliseen myyntihintaan.

Lähitulevaisuudessa voimmekin syystä odottaa erilaisten ”short sale” instrumenttien tarjonnan lisääntymistä kiinteistöjen omistajien markkina-arvon tippumisen riskiä vastaan pankeilta sekä yhä tiiviimpää dialogia eri markkinaosapuolien välillä siitä mikä onkaan – vähän pidemmällä perspektiivillä – hyväksi näin pienille markkinoille.

Kukaan tuskin toivoo Viroon vuoden 2009 tapahtumien toisintoa jos sen voi välttää sopivalla strategialla.

  •  http://www.zillow.com/research/february-2014-market-report-6550/

Jätä kommentti