Myyjien vauraus & korkeakoulut ohjaavat marginaaleja Tallinnan asuntotarjouksissa


Piritan ja Lasnamäen äärilaidat myyntitarjouksissa Tallinnassa (7/2014)

Tallinnan kaupungiosat jakautuvat hyvin eri kasteihin niiden myynnin hinnoittelussa riippuen siitä, miten paljon alueella on suurempia asuntoja tarjolla: Piritan suurella luksusalueella ei ole juurikaan yksiöitä tarjolla vaan enemmistönä >2-huoneen asunnot ja myyjien marginaalit ovat kaupungin korkeimmat. Kotiselaimen hintabarometrin uusituista upeista ja selkeistä markkinan näkymistä myös selviää teille hyvin, että toisessa ääripäässä Lasnamäen – tunnetusti köyhemmän – alueen alimmat kaupungin marginaalit ovat nykyisin voimassa kun alueella on se kaupungin suurin yksiöiden tarjonta. Voidaan siis kiteyttää, että alueen myyjien varallisuustaso melko suoraan ohjaa hinnoittelun odotuksia asuntojen myyjillä Tallinnassa eri kaupunginosiin.

Kolme neljästä kaupungiosaa mukana trendissä

3/4 aluetta Tallinnassa seuraa trendiä asuntojen hinnoittelussa

Oheisesta kuvasta näkyy hyvin miten juuri isojen asuntojen tarjonta valtaosin ohjaa marginaalien muodostumista Tallinnassa tänään.

  • Kesklinn: sen vanhan kaupungin painotuksellaan on tunnetusti Tallinnan korkeimpien markkinahintojen aluetta samalla kun sen tarjonta painottuu selvästi isompiin huoneistoihin markkinoilla. Myös marginaalit ovat täällä korkeammat (n 313 €/m2, 7/2014).
  • Kristiine ja Haabersti taas ovat melko samaa kastia yhdessä: tarjonta painottuu eniten yksiöihin ja kaksioihin samalla lailla samalla kun marginaalit ovat matalammat vrt siihen mitä ostajat haluavat maksaa omistuksen hankkimisesta näiltä alueilta.
  • Mustamäe on lievä poikkeus koska sen tarjonta muistuttaa 2 edellistä, mutta marginaali on selvästi yhä korkeampi. Tätä voi selittää mm Tallinnan teknisen korkeakoulun sijainnilla alueella, jolloin esim opiskelijoiden tarvitsemista vuokra-asunnoista halutaan pyytää korkeampia hintoja. Alue on viime aikoina kärsinyt korkeimmista myyjien marginaaleista reilusti alentuneiden kauppamäärien kautta.

Nõmme: tuo virolaisten oma kulttuurialue

Nõmmen asuntohinnoittelua 7/2014

Myös Nõmmen hinnoittelussa nähdään samaa kuin Piritan luksusalueella: asuntojen tarjonta täällä painottuu suurempiin huoneistoihin samalla kun sen marginaalit & odotukset ovat kiinteistöjen myyjillä mitoitettu hyvin korkealle suhteessa muuhun kaupunkiin.

Tämä Nõmme on erityisesti virolaisten suosiossa asujaimistoltaan ja rankattu paikallisesti hyvin korkealle virolaisten mielipiteissä, koska sen omakotitalojen tyyli ja rakennusaika painottuu juuri Viron oman itsenäisyyden aikoihin ja historia on tärkeää heillekin. Virolaisilla omat odotukset omista kiinteistöistään ovat kuitenkin yleensä aina ylimitoitettuja vrt todellisiin realistisiin markkinahintoihin.

”Poikkeus vahvistaa säännön”: Pohja-Tallinn

Pohja-Tallinnan erikoinen hinnoittelukupla sen asunnoissa

Tällä hetkellä (7/2014), markkinoiden mielenkiintoinen poikkeus näkyy & löytyy Pohja-Tallinnan alueella: vaikka alue tarjoaa aivan kaikkein vähiten suurempia asuntoja myyntiin koko pääkaupungista, niin sen myyjien marginaalit ovat mitoitettu aivan huippuunsa nykyään.

Kalamajan pienalue on kuuluisa trendikkyydestä & sen suosiosta virolaisten city-perheiden unelmien asuinpaikkana ja sen hintojen odotukset ovatkin levinneet onnistuneesti melko laajalle koko kaupunginosaan.

Ostajat eivät ole kuitenkaan enää seuranneet tätäkään trendiä viime kuukausina kauppatilastojen valossa.

Kaupunginosaan liittyy siis näin ne kaikkein vahvimmat myyjien spekulaatiot tuotoista (= marginaali: jo 250 €/m2), koska se ei noudata muun pääkaupungin normaaleja markkinoiden hinnoittelusääntöjä.

Kotiselaimen näytöt

Aivan ne tuoreimman markkinatilanteen päivittyvät vertailunäytöt löydät kotiselaimen hintabarometrin kartalta napauttamalla sinua kiinnostavan kaupunginosan keskihintaa & ALE-prosenttia:

Lähde, asuntojen  ostohinnat: Maa-amet