Asuntokuplaa taas Tallinnan eräille asuinalueille 10/2014Asuntokuplia
Tallinnassa
– onko niitä taas jo? Kodin markkinoiden terveydentilaa on melko helppo ymmärtää ja arvioida kun vain katsot tarjousten jakautumista uusien ja vanhojen kotien kesken: mitä enemmän asuinalueella on spekulaatiota sitä enemmän yleensä näkyy uusia kehityskohteita & ihan tyhjillään. Erikoistapauksena ovat vielä ennakkomerkinnät, joilla on se paras kyky mitata alueen kuumuutta & kuviteltua kysyntää.

Myös Tallinnan kaupunginosat jakautuvat tällä lailla selkeään järjestykseen missä kauppaa käydään entistä spekulatiivisemmin ja missä taas vielä ns normaalin markkinan ehdoin. Oheisiin kuviin on tiivistetty aivan viime viikkojen kaupunginosien markkinakehitys tarjouskannoistaan viikoittain.

Ensimmäisen ns ”terveen” alueen ryhmän muodostavat 4 suurinta ja kaupallisesti merkittävintä aluetta. Näistä kuitenkin voit havaita, että jo Pohja-Tallinnan uusien kotien julkinen tarjonta on merkittävästi korkeampaa kun Kesklinn:n alueella ovat vaaran merkit jo vielä ilmeisimmät (= uusien kotien tarjonta ylittää vanhat jo + paperilla myynnit kasvavat yhä edelleen). Kesklinn on näin luisimassa epäterveelle markkinan alueelle yhä enemmän kaikissa sen tarjouksissaan.

Lasnamäe
Mustamäe
Pohja-Tallinn
Kesklinn

.

Nuo kuplamaiset kaupunginosat

Kuplamaisiin kaupunginosiin liittyy aina rajusti kasvanut uudistuotanto tai paperilla myynti, joka lopulta hyydyttää ja asettaa uneen koko markkinan ylitarjonnan koittaessa. Tallinnassa tällaiset kaupunginosat ovat jo syntymässä ja olemassa.

  • Haaberstin viime kuukausien markkinakehitys on ollut vauhdikasta: kun lähtökohtana on ollut huippumäärä uusia koteja jo markkinoilla ennestään hakemassa ostajiaan, niin ovat kehittäjät avanneet tämän päälle vielä lisää paperilla myyntejään alueelle. Lopputuloksena markkina on tänään yhä voimakkaammin polarisoitunut vanhoihin ja uudistuotannon kalliisiin taloihin. Tyypillisesti vanhoja koteja tarjotaan jo negatiivisella marginaalilla kaupan ja kauppa on vaivalloista kuukaudesta toiseen.
  • Luksusalueen Piritan pitkään jatkunut tilanne kertoo tarjonnasta, jossa mikään ei enää kunnolla liiku myyjältä ostajalle: tarjonta on saturoitunut käytännössä vain uusiin ja uudistuotannon kohteisiin. Vanhat kohteet taas tarjotaan nykyään myyntiin Tallinnan suurimmilla negatiivisilla marginaaleilla ja uudet pysyvät listoilla hyvin pitkäääään…
Haabersti
Pirita

.
Valistuneen ostajan kannattaa siis valita oma koti siis silläkin perusteella kuinka paljon toivoo & haluaa alueen markkinaspekulaation vaikuttavan tulevaisuuden arvostuksiin – toivottavasti tästä oli apua monille teistä Tallinnaa uteliaasti katsoville ostajille.

Markkinatiedot tarjoaa: kotiselain seuraa automaattisesti myös myyntitarjousten viimeisintä vuosijakaumaa, jossa napauttamalla kaupunginosan hintalaatikkoa + ”Rakennusvuodet” löydät heti miten suurta & vaarallista osaa tarjouksista juuri uudet kohteet siellä edustavat.