Vain muutama suuralue täyttää kodin investointivaatimukset


Jatkuva hintapyyntöjen nousu Tallinnassa on muuttanut asuntomarkkinoita niin, että neljä suurinta myyntialuetta ei enää täytä kaikkia standardeja investoijan reunaehtoja. Tärkeä perinteinen reunaehto kannattavasta vuokrakohteesta: sen myynneissä on yleensä <120 päivän ilmoitusten kiertonopeus / kaupattava koti. Tämä perusehto toteutuu enää Tallinnassa vain kahdella kaupunginosan alueella nykymarkkinoilla – nimittäin: Mustamäellä & Lasnamäellä.

Kaikkien kerros- & pientalokotien viimeisimmät markkinoilla olojen ajat näyttävät nykyään seuraavalta.

Ilmoistusajat heikoimmasta parhaimpaan kodin sijoittajalle alueittain Tallinnassa (8/2017)

Samaan aikaan kun Kesklinn:ssa & Pohja-Tallinnassa ollaan jo ns ”riskirajoilla” investoijan perusehdon mukaan normaalissa ilmoitusajassa, niin kuvasta hyvin näkee miten parempi tilanne yhä on Musta- & Lasnamäellä keskimäärin katsoen.

Tähän tietysti vaikuttaa m2-keskihinnan kehitys, joka suoraan linkittyy myös uudistuotannon määrän kasvuun & tarjontaan alueittain. Äskettäin julkaistun paikallisen markkinakyselyn mukaan suurimmat keskittymät uudistuotantoa valmistuu juurikin Kesklinn (26%), Lasnamäe (22%), Pohja-Tallinn (20%) ja Mustamäe (14%) alueille, mutta koska Mustamäe & Lasnamäe ovat halvempia näistä ovat ilmoitus- & myyntiajat siellä astetta nopeampia.

Lähiöiden kätketyt helmet

Vaikka suuri yleiskuva näyttääkin investoijalle varoitusmerkkiä jo kahden ison kaupunginosan kohdalta, niin katsomalla tarkemmin niiden sisältä monia niiden eri lähiöitä näkemys muuttuu: pienaluiden suosio kun on hyvin paikallista mitä tulee kodin myyntiin & ostoon. Vaikkapa keskustasta voit löytää monia lähiöitä, joissa kiertonopeus on lyhyempi.

Tärkein ydinsanoma tässä bloggauksessa onkin se, että muutamissa nyt mainituissa kaupunginosissa helmien löytäminen sijoittajalle on astetta helpompaa silloin kun tavoitteena on arvonnousua lähitulevaisuudesta. Ilmoitusaika markkinoilla on hyvä lähtökohta paikantaa automaattisesti sopivia alueita.

Hyvä on myöskin tässä muistaa, että markkinat muuttuvat pikku hiljaa jatkuvasti isoissa kaupungeissa dynaamisesti & ne yleensä seuraavat isompia makrotason  kehitystrendejä niiden taustalla (mm liikenneyhteyksien & palvelurakenteen paraneminen paikallisesti).

Markkinatiedot tarjoaa

Kotien automaattiset ilmoitusajat tarkastelussa

Voit kotiselaimen avulla vaivattomasti & kivasti itse tarkistaa – kuten ammattimainen sijoittaja – nykyiset kaikkien kaupunginosien ns ”Päiviä auki” aktiiviset kodin ilmoitteluajat (= 8 kpl Tallinnassa). Tämä parantaa mahdollisuuksia ymmärtää kiinteistösijoituksen riskiä oman edelleen myynnin näkökulmasta.