Asuntokaupat 8/2017: hintarallia keskustan siivittämänä


Kodit nousivat  neliöhinnoiltaan 8/2017 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:
1774 €/m2 (+6 €/m2)

Isoimmat m2-hintojen nousut koettiin: Haabersti (+14,3%), Pohja-Tallinn (+11,2%), Kesklinn (+9,1%), Lasnamäe (+1,3%) & Pirita (+1,2%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Laskijoiden puolella hinnoissaan olivat tällä kertaa: Kristiine (-5,7%), Nomme (-3,1%) & Mustamae (-2,1%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat nousivat kun kolme suurta kaupunginosaa nosti yhdessä keskihintaansa kalliimmaksi . Samalla koko kaupungin liikevaihto taas kasvoi: n 81,7 miljoonaan / kk (ts +14 milj/kk). Tähän vaikutti vahvimmin Kesklinn:n, Pohja-Tallinnan & Lasnamäen myynnin vahvistuminen. Suurinta myynnin kasvua/kk rahassa kokivat Kesklinn & Haabersti kaupunginosat.
Kodin ostajat suosivat taas kallista keskustaa Tallinnassa.

Kallis keskusta johti hintakehitystä ylös

.
.

Elokuu 2017 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat kohosivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita keskustan & kahden muun vaikuttavimman kaupunginosan johdolla.

Kauppamäärät nosteessa enemmistöllä

Kauppojen määrät (ts 842 kpl) Tallinnassa 8/2017 kodeille nousivat selvästi vrt 7/2017 kuukausitasoon (730 kpl) nähden (+112 kpl). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo nousi samalla n 67,5 milj. eurosta nyt n 81,7 milj. euroon (ts +21%).

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Kesklinn, 179 kpl
 2. Lasnamäe, 160 kpl
 3. Mustamäe, 150 kpl
 4. Pohja-Tallin, 149 kpl 
 5. Haabersti, 99 kpl
 6. Kristiine, 44 kpl

Kärjessä hyvin vakiintunut tuttu kaksikko jälleen. Mustamäe nousi pitkästä aikaa omaa tasoaan korkeammalle ja kolmanneksi samalla kun Pohja-Tallinna koki pientä vaimenemista vastaavasti sen suosiossaan.

Mustamäen alue kävi kauppaa lukukausien alkuun nähden normaalilla tasollaan edelleenkin joustaen kuitenkin samalla hintatasoissaan ed kuukauteen nähden hieman.

Kaupunginosa Haabersti nousi suhteellisesti eniten kauppamäärissään kuukauden aikana n 2x omien kotien kauppansa.

Suurimmat voittajat rahassa & liikevaihdon kasvussa:

 1. Kesklinn (+11,5 M€/kk ts 13,5 -> 25,0 milj.euroon)
 2. Haabersti (+5,4 M€/kk ts 4,7 -> 10,1 milj.euroon)
 3. Pohja-Tallinn (+4,0 M€/kk ts  8,5 -> 12,5 milj.euroon)
 4. Lasnamäe (+2,6 M€/kk ts 8,1 -> 10,7 milj.euroon)
 5. Kristiine (+o,6 M€/kk ts 3,9 -> 4,5 milj.euroon)
 6. Mustamäe (-2,6 M€/kk ts 14,2 -> 11,6 milj.euroon)
Suurin voittaja oli Kesklinn sekä Haaberstin kaupunginosa, joka n 2x myyntinsä kirjattujen kauppojen osalta kuukauden aikana.
.
Myös Pohja-Tallinna nosti huomattavasti omaa suosiotaan normaalille korkeimmalle kk-myyntinsä tasolle pitkästä aikaa.
.
Myynti palasi taas kasvu-uralle viime kuukausien vaimenemisen jälkeen & markkinan tilanne muistuttaa syklisesti viime vuoden alkusyksyä vahvasti.
.
Myyntiodotukset: 9/2017
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 9/2016 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Kesklinn, Lasnamäe, Pohja-Tallinn & Mustamäe kaupunginosiin. Viime kuukausien valossa myös Haabertilla on yhä paremmat myynnin mahdollisuudet kodeissaan.
.