Luksusalueelta yhä halvemmalla koteja myyntiin


Piritan luksusuimarannan ympäristö jatkaa laskuaan halpenevien kotien tarjonnassa viime viikoiltaan tasaisesti. Tälle kaupunginosalle tyypilliset ”näyteikkunamyynnit” korkeaan luksushintaan ilman kauppoja näyttävät siis nyt valuvan kohti reaalisempia tavoitteita myyjiensä toimesta. Jos suurta muutosta ei tässä tapahtu, niin kaupunginosan koko vuositrendi on nyt pian kääntymässä laskuun. Viimeisimmät viikkohinnat ovat tippuneet myös jo vastaavalla tasolla kuin noin vuosi sitten.
Luksusuimarannan alue Tallinnassa

Piritan koko alueen vuositrendi on hyvin neutraali kodin hinnoissaan tänään: jopa sen korkein huippu ajoittuu nyt keskelle eli n 3/2017 aikoihin (> 2327 €/m2). Kuvassa alla sininen viiva / vuositrendi kääntynee laskuun kun hinnoittelu nykytasoillaan jatkuu vielä lähiaikoina muuttumatta olennaisesti.

Piritan viime kuukausien pyynnöt tasaisesti yhä laskussa

Pyynnöissä liikaa optimismia

Halpenevat keskihinnat ovat jossain määrin piristäneet Piritan kauppaa viime kuukausinakin, mutta kokonaisuudessaan alueen koko tarjouskanta on yhä aika haastavassa tilanteessa toteutuville kaupoilleen seuraavasti:

  • Yli normaalin tarjousaikansa ylittäneitä pyyntöjä on nyt markkinoilla 54% eli selvästi yli puolet
  • Nämä ovat ylittäneet keskimäärin +167 pv:llä normaalin aikansa myyntiä ajatellen
  • Yli-ikäisten pyyntöjen m2-keskihinta on n 2157 €/m2 ja niiden vastaava pyyntöhinta n 201 700 € / koti

Jos / kun myyjät haluavat nopeampaa myyntiä aikaiseksi, niin vertailun puoleen normaalin ajan puitteissa sulkeutuneissa tavoiteluvut ovat:

  • M2-keskihinta n 2065 €/m2 ja pyyntöhinta n 156 200 € / koti

Tällaiset kodin myynnit sulkeutuivat tyypillisesti jopa -65 pv aikaisemmin kauppansa markkinoilta eli merkittävästi nopeammin kuin ennakolta arvioituna.

Keskihintojen ero on yli-ikäisten ja ajallaan sulkeutuvien välillä myös yllättävän pieni < 100 €/m2.

Jokainen myytävä koti on toki aina yksilötapaus, jonka hinnan kilpailukyky syntyy sijainnista, kodin koosta yms laatutekijöistä, mutta karkeasti voi nähdä nykyisen tarjouskannan muuttuvan nyt houkuttelevampaan suuntaan ostajalle pikku hiljaa näistä tekijöistä riippumatta. Tämä on hyvä asia.

Merelliset lähiöt eniten ALE:ssa

Suurimmat hinnoittelun joustot toteutuvat Piritan ja Merivälja:n lähiöissä nykyään. Molemmat lähiöt ovat keskeisesti heti meren rannalla kaupunginosassa seuraavan kuvan mukaan.

Suurimmat 12 kk:n laskutrendit vallitsevat nyt Piritan & Merivälja:n lähiöissä

Melko huimat laskut näiden pyynnöissä kertovat myöskin realismin paluusta myyjien mieliin kun kauppaa halutaan oikeasti tehdä.

Piritan uudet myytävät kodi
Uudet ilmoitukset viikolta: 6 kpl alle toteutumahinnan (ts vihreät boksit)

Myös viime viikon kehitys kertoo samaa tarinaa: suurin osa uusista Piritan tarjouksista on listattu heti alle kaupunginosan ed. m2-toteutumahinnan esiin markkinoille: tavoite saada kaupat on nyt todellinen.

Näistä kaikkein mielenkiintoisin kehitys tapahtuu nyt talon Kase 68 ympärillä: melko uudessa elementtitalossa kun on moniakin koteja aina vaan edullisemmin tarjolla ostajalle. Sen ympärillä onkin tapahtunut kaikkein eniten hintamuutoksia viime viikkoina.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain kokoaa sinulle näkymän automaattisesti eniten alentuneista & uusista myytävistä kodeista viikoittain Tallinnan yhä houkuttelevimmiksi muuttuvilta alueilta. Tämä säästää sinulle tuhansia euroja kun olet suunnittelemassa uuden kodin hankintaa kaupungista.