Asuntokaupat 9/2017: hurja notkahdus kotien myynnissä syksylle


Kodit laskivat  neliöhinnoiltaan 9/2017 Tallinnan toteutuneissa asuntokaupoissa:
1755  €/m2 (-19 €/m2)

Isoimmat m2-hintojen laskut koettiin: Pohja-Tallinn (-5,8%), Mustamäe (-4,8), Kesklinn (-3,5%) & Pirita (-3,2%)  kaupunginosissa kun vertaillaan ed. kuukautta (m/m) toisiinsa & toteutumien m2-keskihintaa. Nousijoiden puolella hinnoissaan olivat tällä kertaa: Kristiine (+11,2%), Nomme (+7,8%), Lasnamäe (+2,1%) & Haabersti (+1,8%). Kokonaisuutena Tallinnan m2-hinnat laskivat kun Kesklinn & Pohja-Tallinn laskivat yhdessä keskihintaansa selvästi alemmaksi. Samalla koko kaupungin liikevaihto sakkasi voimakkaasti: n 43,7 miljoonaan / kk (ts -38 milj/kk !). Tähän vaikutti vahvimmin Kesklinn, Pohja-Tallinn:n & Mustamäen myynnin heikkeneminen. Suurinta myynnin laskua /kk rahassa kokivat Kesklinn & Pohja-Tallinn kaupunginosat.
Kodin ostajat tukivat enimmäkseen vain halvinta aluetta Tallinnassa.

Kolme tärkeää suuraluetta jousti hintojaan alas

.
.

Syyskuu 2017 muutti hintoja nyt niin, että toteutuneet kauppahinnat laskivat Tallinnassa – kuten (€/m2) kuukausitason alemmasta muutoskuvastakin voi havaita kolmen suuralueen johdolla. Muuten laskijat ja nousijat olivat aika tasapainossa.

Liikevaihto notkahti voimalla

Kauppojen määrät (ts 781 kpl) Tallinnassa 8/2017 kodeille laskivat hiukan vrt 8/2017 kuukausitasoon (842 kpl) nähden (-61 kpl). Kuukauden koko myynnin liikevaihdon arvo notkahti samalla n 81,7 milj. eurosta jopa puoleen entisestään eli nyt n 43,7 milj. euroon (ts -47% !!!).

 Erillisiä kauppoja tuottivat eniten seuraavat  Tallinnan asuinalueet:

 1. Kesklinn, 175 kpl
 2. Lasnamäe, 155 kpl
 3. Pohja-Tallin, 141 kpl
 4. Mustamäe, 128 kpl
 5. Haabersti, 100 kpl
 6. Kristiine, 50 kpl

Kärjessä jatkoi jo sinne vakiintunut tuttu kaksikko: kaupungin kallein & halvin alue. Pohja-Tallinna nousi vaihteeksi näiden imuun samalla kun Mustamäe koki vuodenaikaan nähden yllättävintä vaimenemista uusien syksyn opiskelijoiden alueena.

Haabersti myös jatkoi vahvaa panostaa kuten viime kuussa ennustimme jo sille viime kuukausiensa trendin pohjalta.

Suurimmat menettäjä rahassa & liikevaihdon laskussa:

 1. Kesklinn (-14,0 M€/kk ts 25,0-> 11,0  milj.euroon)
 2. Pohja-Tallinn (-6,1 M€/kk ts  12,5 -> 6,4 milj.euroon)
 3. Mustamäe (-5,2 M€/kk ts 11,6 -> 6,4 milj.euroon)
 4. Haabersti (-3,9 M€/kk ts 10,1 -> 6,2  milj.euroon)
 5. Lasnamäe (-2,5 M€/kk ts 10,7 -> 8,2 milj.euroon)
 6. Kristiine (-1,3 M€/kk ts 4,5 -> 3,2 milj.euroon)
Suurin menettäjä oli selvästikin Kesklinn kaupunginosa, joka reilusti puolitti sen myyntinsä viime kuussa.
.
Myös Pohja-Tallinna & Mustamäe laskivat merkittävästi omia kotien myyntejään. Jälkimmäisen kasvupiikki ei siis enää jaksanut korkeakoulujen alueella alettua enää toistaa viime vuoden kaltaista kuukauttaan.
.
Suurimmista myynnin alueista vain Lasnamäe säilyi kohtuullisen vahvana jota varmaankin tuki sen Tallinnan yleisesti halvin hintataso.
.
Myyntiodotukset: 10/2017
Ennusteemme perustuvat lähtökohtaisesti viime vuoden vastaavaan aikaan, jota laajennamme kotiselaimen hintabarometrin tuottaman aivan viime aikaisimman markkinakäytöksen mukaan. Kaupunginosin katsottuna ne suurimmat myyntiodotukset (vrt 10/2016 viime vuonna) kauppamäärissä kohdistuvat: Lasnamäe, Kesklinn, Pohja-Tallinn & Haabersti kaupunginosiin. Uskomme siis Haabertin jatkavan vahvaa esitystään lisää, koska sen alueella on erittäin kilpailukykyistä uudistuotantoa yhä tarjolla kodin ostajilleen näinä aikoina.
.