Asuntojen viikkokatsaus (15.10.): myymätön upouusi asuintila nousi jo >50% keskustassa


HINTABAROMETRI

Kotiselaimen mukaan Tallinnan tarjousten viime viikko laski keskihinnoittelua myyjillä:
2231 €€/m2.

Tarjousten alueellisia laskuja esiintyi eniten  Haabersti (-136 €€/m2 ), Mustamae (-5 €€/m2 ), Nomme (-5 €€/m2 ), Pohja-Tallinn (-2 €€/m2 ), alueilla. Tarjoushintojen nostoja kokivat  Lasnamae (+16 €€/m2 ), Pirita (+11 €€/m2 ), Kristiine (+9 €€/m2 ), Kesklinn (+2 €€/m2 ),. Kesklinn asuinalueen tarjousten hinta viikossa nousi 2760 €€/m2 tasoille. Samalla kertaa keskustan alue varmisti 1. kertaa nyt ylittäneensä 50% haamurajan upouusilla myynnissä olevilla kodeillaan, joissa kukaan ei ole vielä toistaiseksi asunut. Tästäkin huolimatta, uusien tornitalojen luonti yhä jatkaa uljasta kasvuaan Tallinnan keskustassa.

Keskustassa on nyt jo >52% (vasemmalla) vapaita uusia koteja samalla kun uusien & vanhojen kotien marginaali – / hintaero on kasvanut 706 €/m2 (oikealla) eli siis: kupla vai ei? Sinä päätät ! 🙂 😀
Haaberstin aluetta laskivat rajusti sen kaukaisimmat suuret uudistuotannon muutokset vielä vasta sen rakennettavista taloistaan. Samalla Astangun lähiöstä käynnistyi yhä kovempi kilpailu vanhoja kotien myyjiä kohtaan sen lähistölle. 

Koko kaupungin suhteellisesti kaikkein kalleimpia neliötarjouksia hinnoiteltiin Kesklinn alueella: 2760 €€/m2  (ts  sen ALE-% viikolta oli asuinalueista suurin m2-hinnasta eli -20% vrt sen myynnin aiempiin toteutumiin viime kuukausilta).

Pääkaupungin sen kahdeksan kaupunginosan myyjien hinnoittelussa 4 kpl laski niiden m2-hintoja omissa aluetarjouksissaan samalla kun 4 kpl nosti niitä.

Haabersti halpeni kun sen Astangu lähiö esitteli yhä uusia halvempia koteja & kun Kakumäe merellinen lähiö leikkasi voimakkaasti listauksiaan sen kalleimpia koteja pois markkinoilta. Astangun uusien myymättömien kotien yhteisarvo on nyt 5,2  miljoonaa € samalla kun niiden keskihinta & -koko on nyt: 1976 €/m2 ja 71,6  m2 (ts kolmioita enimmäkseen).

MARKKINATUTKA

Kotiselaimen markkinatutka jakaa pelkästään muuttuneet tarjoukset 3 eri aliryhmään:

  • Uusiin ilmoituksiin
  • Hintapäivitettyihin
  • Uudelleen avattuihin

Tämä automatisoitu jaottelumme kertoo vieläkin tarkemmin miten pääkaupungin eri osissa markkinatilanne kehittyi aivan tuoreimpina signaaleina ja poimii muuttuneet myyntikohteet erilleen sen kaikista tarjouksista.

Uudet myynti-ilmoitukset

Uudet tarjoukset kodeille nostivat hintojaan aliryhmän keskihinnan ollessa: 2079 €/m2 (+23 €/m2).

  • Eniten muuttuivat ja vaikuttivat aliryhmässä alueet: Kesklinn, Lasnamäe ja Kristiine markkinatilanteen edelliseen viikkokatsaukseen nähden.
  • Merkittävää trendin vastaista hinnoittelun laskua esiintyi mm Pohja-Tallinn ja Mustamäe alueilla.

Lopputuloksena koko pääkaupungin 8 asuinalueen hinnoittelu nousi kokonaan uusien ilmoittajien hinnoittelun joukossa kun sen  5 aluetta tuki hinnotelun nostoja tarjouksiinsa ja 3 laskuja.

Voluumi ryhmässä nousi : 191 kpl uusia tarjouksia leivottiin viikossa Tallinnan asuntomarkkinoille. Merkittävimmät hintavaikuttajat markkinaan viikolla olivat Kesklinn ja Kristiine.

Hintapäivitetyt

Myyjien hintapäivittäneissä asuntoilmoituksissa näkyi keskihintojen laskuja sen aliryhmän keskihinnan ollessa: 1691 €/m2 (-131 €/m2).

  • Suurimpana muutoksen kokivat: Pohja-Tallinn, Haabersti ja Mustamäe alueiden laskeneet tarjoukset.
  • Hinnoittelun nostoa näkyi mm Lasnamäe ja Pirita kaupunginosissa selvimmin.

Kokonaisuutena kirjattiin koko kaupungin laskuja hinnoittelussa myyjillä 6 asuinalueella ja 2 lieviä nostoja. Aliryhmän tarjousten koko voluumi laski (224 kpl). Merkittävät hintavaikuttajat olivat: Mustamäe ja Pohja-Tallinn.

Uudelleen avatut

Uudelleen avatuissa ilmoituksissa asunnoille oli keskihinnoittelun laskua koko ryhmän keskihinnan ollessa: 1849 €/m2 (-1 €/m2).

  • Koko markkinan keskihinta laski mm Mustamäe ja Pohja-Tallinn alueiden vaikutuksesta.
  • Tätä kehitystä vastaan vaikuttivat Pohja-Tallinn & Lasnamäe niiden hinnoittelun nostoin.

Kaikista kaupungin alueista ryhmässä nyt 2 kpl laski niiden hinnoittelua kun samalla 6 kpl nosti niitä. Tarjousten määrät nousivat (581 kpl) ja niiden keskittyminen heikkeni selvästi keskustaa kohti (ts Kesklinn: 74 kpl / 21% ja Lasnamäe 68 kpl / 19%). Suurin hinnoittelun nettovaikutus markkinaan syntyi Mustamäe ja Pohja-Tallinn alueiden halvempien tarjousten kautta.

Koko Tallinnan yhteenvetona viime markkinaviikolta voimme nähdä myyjien nostetta keskihinnoissa mitä tukivat alueena Pohja-Tallinn eniten sen eri hinnoittelun vertailuryhmissään. Pääkaupungin alimmilla aluetarjouksillaan pyrkivät myyjät tehokkaimmin myyntiin Pohja-Tallinn kaupunginosassa (ts 36 kpl  merkittävästi edullisempaa kodin tarjousta sen hintapäivitettyjen aliryhmässä).
Kaupunginosien kaikki keskihinnat ja keskeiset tunnuslukujen graafit (hinnoittelu ryhmittäin, m2-vuosihinnat, asuntokoot, materiaalit, jne) ovat esillä aina automaattisesti myös hintabarometrimme kartalla.