Hintojen pudotukset kodeille kohdentuvat eniten Lasnamäelle & keskustan ulkopuolelle


Pyyntöjen valuminen alemmas asunnoissa on hidasta yleisesti yhä, mutta jo nyt nähdään miten ne liikkuvat eri rytmissä keskustassa ja sen ulkopuolella Tallinnassa. Tässä katsotaan lyhyesti mitä tämä tarkoittaa markkinoilla ostajalle & myyjälle tänään ja lähitulevaisuudessa.

Aivan viime aikojen pyyntöjen kehitys viikoittain kaikkein vilkkaimmin kauppaa käyviltä muuttuvilta alueilta voidaan tiivistää seuraaviin kuviin vuoden ajalta.

Haaberstin pyyntöjen kehitys
Pohja-Tallinn :sta pyyntöjen kehitys
Lasnamäen pyyntöjen kehitys
Kesklinn :n pyyntöjen kehitys

Kuvista näkee miten pyyntöjen lasku on ollut jyrkintä Lasnamäe :n sosioekonomisesti heikoimmalla alueella kun taas keskustan alue on pitänyt tasojaan toisessa ääripäässä parhaiten ja notkahtanut kaikkein vähiten toistaiseksi.

Tarkemmin katsottuna ovat hintojen ALEt olleet tällaisia 2/2023 mennessä enimmillään:

  • -350 €/m2, Haabersti
  • -200 €/m2, Pohja-Tallinn
  • -400 €/m2, Lasnamäe
  • -50 €/m2, Kesklinn

Kun kolmen – keskustan ulkopuolisen – alueen tiputukset aika lailla alkoivat yhtä aikaa noin heinä/elokuun 2022 tienoilla, niin Kesklinn on vain hyvin marginaalisesti valunut alemmas 11/2022 alkaen.

Erot ovat siis nykyään erittäin suuria alueiden kesken ja kertovat suoraan myös miksi mm Haabersti:ssa ja Lasnamäe:llä on käyty vilkkainta kauppaa viime aikoina juurikin vanhojen asuntojen puolella.

Samalla kun Lasnamäe:n alueella ALE:t ovat Tallinnan suurimpia erottuu se myös omassa luokassaan viikoittaisten kannattavien uusien asuntomyyntien synnyssä ts yksittäisiä edullisia ostotilaisuuksia syntyy sinne nykyään eniten samalla kun kauppaa käydään suuremmillakin vanhoilla kodeilla.

Kuumimmat lähiöt vertailussa

Lähiötason vertailu on myös aika mielenkiintoista kaikkein suurimman pudotuksen kannalta edeltä valituille kolmelle alueelle: Lasnamäe, Haabersti & Pohja-Tallinn. Yleisen hinnoittelun tippuessa voidaan poimia jokaiselta alueelta esimerkkinä yksi vilkkaimmista kierron alueesta sekä suurin tiputus m2-keskihinnoista esiin.

Laagna, Lasnamäe

Tämä lähiö on Lasnamäen keskustan tärkein alue, jossa trendi alas on ollut selkeästi voimassa jo viime syksystä alkaen.

Haabersti, Haabersti

Kyseessä on Haaberstin kaupunginosan keskeisin kallis merellinen lähiö, jonka hintaa on siis reilusti pyyntöjen osalta tarkistettu alemmas.

Pelguranna, Pohja-Tallinn

Tämä suuren uimarannan lähiö on siirtynyt tarkistamaan alemmas hinnoittelujaan vasta aika äskettäin, mutta liike on ollut sitäkin jyrkempää viime viikkoihin asti sen vanhoille kerrostaloille.

Kaikista näistä hintatrendeistä on hyvä huomata, että kuvat sisältävät sekä aivan uudet että vanhat kodit yhdessä samalla kun Tallinnassa uusien kotien hintavaikutus & osuus keskihintoihin on valtava. Kun haluat tarkastella näiden eroja alueittain on siitä jo kerrottu aiemmin tarkasti postauksissamme täällä.

Hintatrendien jyrkkyys on suurempi selvästi aina vanhoissa kodeissa, koska kehittäjillä riittää rahaa ja puskureita odottaa kalliimmilla hinnoillaan & nyt aivan viimeksi valmistuneet asunnot ovat Tallinnassa m2-hinnoiltaan enimmäkseen vain luksusluokkaan kuuluvia.

Trendit pyynnöille tarjoaa

Kotiselain avaa ilmaiseksi käyttöön tarkat trendit pyyntöhinnoille markkinoilta aina lähiöstä yksittäiseen tarjoukseen asti.

Interaktiivinen näkymä sisältää mm nerokkaan käyvän hinnan laskurin, jolla käden käänteessä näet millainen myyntitilanne kullekin tarjoukselle vallitsee sen lähiympäristössä.