Asuntokauppojen tarkoitus korostuu alueittain lainojen kallistuessa


Sijoittajalle tuottavimpien asuntomyyntien päivittyvä tilannekuva korostaa ja nostaa esiin sen miten nyt asuntolainojen kallistuminen puskee markkinoita niiden perustehtäviensä äärelle Tallinnassa yhä lisää. Kolme kärjessä selvästi liikkuvaa suurta kaupungiosaa tarjoaa ja myy maaliin parhaiten asuntoja, jotka kertovat ostajien päämääristä ja taustoista aika selkeää & loogista tarinaa.

Keskustasta ylellistä tilaa & luksusta kaupan

Kesklinn on Tallinnan kallein kaupunginosa, ja se tarjoaa tyypillisesti muita alueita kalliimpia koteja markkinoille. Avoimien & parempien tarjousten suurin lisääntyminen (+42 kpl viikossa äskettäin) täällä kertoo Keskilinnan suhteellisen aktiivisista kiinteistömarkkinoista. Tämän kaupunginosan asuntojen kysyntää ohjaavat usein sen keskeinen sijainti, runsaiden palveluiden läheisyys ja historiallinen arvo vanhoissa kiinteistöissä.

Keskustaan hakeutuu tyypillisesti virolaisia ja ulkomaalaisia asukkaita eniten joiden tulotaso on korkein. Vetovoimaa pitävät yllä mm historiallinen vanha kaupunki, suurimmat kauppakeskukset, runsaimmat lähipalvelut ja lyhyimmät yhteydet satamaan & lentokentälle. Keskustaa tukee myös bisneskysyntä työntekijöiden väliaikaisista asunnoista eniten isoimpien yritysten pääkonttoreiden vuoksi.

Sen yli 70 m2:n suuruisten asuntojen myynnin lisääntyminen toteutuneissa kaupoissaan keskustassa kertoo, että avaralle asumiselle on kysyntää eniten tässä. Kesklinn :sta ostajat saattavat etsiä isompia kiinteistöjä perheille, enemmän asuintilaa tai nauttia ylellisestä asumisesta Tallinnan keskustassa.

Sulkeutuneet myynnit ja niiden m2-hinnat

Tämä viittaa siihen, että Keskilinn :ssa ostajat ovat valmiita investoimaan enemmän suurempiin ja kalliimpiin asuntoihin kuin toisaalla Tallinnassa. Liikkeessä olevat ostajat eivät ole siis budjeteissaan kovinkaan rajoitettuja.

Edullisinta tilaa perheasumiseen & sijoituksiin

Lasnamäe :n aluetta pidetään Tallinnan halvimpana kaupunginosana, jonka keskimääräiset neliöhinnat ovat alhaisemmat kuin Kesklinn ja Pohjois-Tallinnassa. Alueella on yleensä suurempi määrä hyviä avoimia yhä kannattavampia koteja (+27 kpl viikossa äskettin), mikä kertoo myös sen suuremmasta myymättömästä puskurista isoista kerrostaloistaan.

Alueelta löytyy Tallinnan alhaisimman palkkatason työntekijöitä eniten joista suurin osa on venäjänkielisiä taustoiltaan. Vanhemmat kerrostalot ovat pelkistettyjä elementtitaloja tarjoten edullisimman vaihtoehdon asukkailleen pääkaupungista. Uudistetut ostoskeskukset ovat moderneja mutta lähipalvelut ovat sovitettu enimmäkseen paikallisten asukkaiden mukaisiin tarpeisiin. Viime vuosien uudistuotanto alueella usein kopioi vanhojen kerrostalojen tuttua rakennetta pyrkien kustannustehokkaimpiin ratkaisuihin.

Lasnamäen 55-70 m2 myytyjen asuntojen suurin määrä alimpaan m2-keskihintaan viime kuukausilta osoittaa sen suosion keskikokoisiin koteihin niiden ollessa isoja kaksioita / kolmioita. Lasnamäellä ostajat etsivät koteja, jotka tarjoavat tilavan asumisen ja ovat samalla myös edullisia.

Lasnamäe:n myynnit & m2-hinnat

Lasnamäe :n asuntojen alhaisemmat hinnat ja korkeampi tarjonta tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon budjettitietoisille ostajille ja sijoittajille.

Pikku koteja sijoittajille & 1. asunnon ostajille

Pohjois-Tallinna tunnetaan monipuolisesta vanhemmista asuin- ja teollisuusalueistaan sekä supermodernista uudistuotannostaan. Sitä pidetään yhtenä Tallinnan kalleimmista kaupunginosista, mutta se jää silti keskimääräisillä neliöhinnoilla Kesklinn :sta selvästi jälkeen. Keskustaan ja Lasnamäe :n alueisiin verrattuina alue tuotti äskettäin vähemmän edullisempia myyntejä (+9 kpl viikossa), mikä kertoo myös sen suuremmasta käyvän arvon hintatietoisuudesta myyjien ja ostajien keskuudessa.

Kaupunginosan suurin vetovoiman tekijä on sen Kalamajan alati laajeneva lähiö heti vanhan kaupungin & keskusrautatieaseman kupeessa. Koko alueella on voimakkaampi tasapaino vironkielisten ja venäjänkielisten kesken samalla kun alueelle on viime vuosina muuttanut kiihtyvästi myös ulkomaalaisia korkeamman palkkatason eri alojen ammattilaisia. Kauppakeskusten lukumäärän & laadun kasvaessa ovat myös muutkin lähipalvelut monipuolistuneet vaikka keskustan tasoille on yhä pitkä matka.

Myynnin (& niiden aihioiden) keskittyminen 41-55 m2 :n asuntoihin Pohjois-Tallinnassa viestii selkeästä sen asuntokaupan keskittymisesta kompaktimpiin kaksioihin enimmäkseen. Tämä liittyy myös suoraan kiinnostukseen kaupunkilais- ja keskeisellä paikalla sijaitseviin kiinteistöihin (vrt Kalamaja) sekä virkistyalueiden korostumiseen (ts Stroomin uimarannan iso asuinaluea) asuntokaupoissa.

Myynnit & hinnat Pohja-Tallinnasta

Asunto-ostajat Pohjois-Tallinn :sta hakevat siis pienempiä, mutta toimivia koteja, jotka tarjoavat mukavuutta ja hyviä lähipalveluita.

Kauppojen viimeiset tiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa tarkistamaan viimeksi sulkeutuneiden asuntokauppojen tärkeimmät perustiedot käden käänteessä ja vertailemaan niitä nykyiseen aktiiviseen markkinatilanteeseen ketterästi. Kaikki Tallinnan kahdeksan erilaista ja luonteista kaupunginosaa ovat käytettävissä samalla standardilla tavalla.

Kauppojen jakauma koon mukaan sulkeutuneille listauksille
Sulkeutuneiden kauppojen koot, määrät & m2-keskihinnat vanhoille kodeille yhteenvetona

Palvelun jäsenyys avaa sinulle suoraan mahdollisuuden myös katsella kaikkia eri kauppoja kartalta aivan talokohtaisesti ja todeta niiden tilanne suhteessa nykymarkkinaan peilaten käyttäen 360-asteen hintalaskuria avuksi. Tämän näkymän karttasymboleista voit helposti arvioida suoraan myös kunkin kaupan kannattavuutta ja etua.