Asuntohintojen muutokset paljastavat kuumimmat lähiöt


Pyyntöjen muutokset kodeista kertovat suoraan niistä asuntomyynnin keskittymistä missä kauppaa käydään vilkkaimmin Tallinnassakin. Keskustan alueen ulkopuolelle mentäessä näyttää myös nykyään vahvasti siltä, että hintamuutokset osuvat vain tiettyihin lähiöihin yhä vankemmin paikallisesti. Ts myyjien (= asuntovälittäjien & rakentajien) halu tarkistaa omaa näkemystään on näissä kaikkein suurinta.

Kolmen alueen johtavin kärki

Selvimmin muutokset näkyvät keskittyvän kolmella suurella alueella eniten: Lasnamäe, Haabersti ja Pohja-Tallinn.

Kun hintamuutokset luetaan kartalta ihan talokohtaisesti ja ympyröidään ne sopivasti nähdään myös heti missä kuumimmat alueet sijaitsevat näilläkin alueilla.

Pohja-Tallinn :n vilkkaimmat muutokset (ALE + uudet listaukset) ovat Pelgurann -lähiössä
Haabersti :ssa eniten muutoksia keräävät sen läheisimmät pienalueet (Väike-Õismäe & Astangu) Mustamäe :n rajojen suuntaan
Lasnamäe :n hintamuutokset jakautuvat kahteen kohtaan jyrkästi

Näissä kuvissa näkyvät hintamuutokset (oranssilla) ja uudet pyyntölistaukset (sininen varjostus) siis eri väreillä, mutta niiden kohdentuminen paikallisesti enimmäkseen samoille kuumille alueille on ilmeistä.

Poistamalla kuvista itse kauppakohteet nähdään hintavaikutusten alueet varjostettuina kaikkein parhaiten mm Tallinnan halvimmalta alueelta Lasnamäe:ltä.

Tästä näkyy hyvin miten yleisesti ottaen muutokset (/1 viikko) kohdistuvat juurikin Laagna tee:n ja Punane:n kadun väliin juuri ennen Juhan Smuutli:n keskeistä suuralueen pokittaista bulevardia. Toinen kuuma alue on taas aivan Lasnamäe:n peräosa alkaen Mustakivi tee:stä eteenpäin.

Markkinoilla tässä mielenkiintoista on sekin, että suurin osa hintapäivityksistä kohdistuu hintojen ALE:n muodossa 1. alueeseen (oranssilla) kun taas Lasnamäe:n peräosissa nähdään markkinoille eniten uusia listauksia hintapyyntöineen (sininen väri).

On aika luonnollista, että lähempänä keskustaa vanhat listaukset ovat lähtökohtaisesti usein ylihinnoiteltuja useammin ja niinpä myynnin pitkittyessä myyjät ovat valmiit muuttamaan hintojaan & arvostuksiaan useammin myös alemmas. Tämä korostuu edellisistä kuvistamme.

Makrotodellisuus painaa myös taustalla

Kaupungin halvin Lasnamäe:n massiivinen kaupunginosa on aivan erityisessä tilanteessa Tallinnassa nykyään sikäli että sen pyyntöjen hintatrendi on ollut voimakkaasti laskeva jo pitkään ja aivan erilainen kuin muualla pääkaupungissa.

Lasnameä :n laskeva trendi kodin hintapyynnöille
Koko Tallinnan nouseva trendi kotien hintapyynnöissä

Ostajan / sijoittajan näkökulmasta katsoen asuinalue tuottaa myös näinä aikoina kaikkein eniten objektiivisesti kannattavaksi arvioituja paikallisia myyntitarjouksia viikoittain markkinoille.

Erityisesti mielenkiintoisin nurkka Lasnamäe:n kohdalla löytyy Sikupilli:n lähiöstä, joka on sopivasti lentokentän ja keskustan välisellä strategisesti aika kivalla asuinalueella.

Sikupillin lähiön hintamuutokset korostuvat uusissa pyynnöissä

Lähiössä hintamuutoksia dominoivat enimmäkseen uudet myyntilistaukset (ts sininen väri) sen yhden markkinaviikon ajalta.

Muutoksien tuntemus = nopeampi diili

Jokainen asuntokauppa on kahden kauppaa ja mahdollisuudet löytää oikea ratkaisu molemmille. Kaupan sulkeminen yhtä paljon psykologiaa kuin myös markkinarealismia – loppujen lopuksi.

Tuntemalla myös tässä edellä kuvatulla tavalla asuntomarkkinoita paikallisesti voit – ostajana / myyjänä – toimia rationaalisemmin oman kaupan edistämisessä maaliin asti.

Lasnamäe :n lista pyyntömuutoksista & vaikutusten avaus kartalle sen painikkeelta listan alusta

Ostajan kannattaa käyttää toki hyväksi tinkimisvaraansa kun näyttää siltä, että alueella on suurta kuumaa liikettä hinnoitteluissa ja toisaalta myyjän myös on hyvä olla aina avoimin silmin markkinoilla parantaakseen omaa menestymistään.

Kodin ostajalle vilkkaammin aktiivisesti hintojaan päivittävä lähiö lisää mahdollisuuksia sulkea kauppa sekä parantaa lyhyemmän ajan sijoittamisen onnistumista.

Hintamuutokset tarjoaa

Kotiselain tarjoaa ilmaiseksi lähes reaaliaikaista visualisointeja asuntomarkkinoiden kuumimmista keskittymistä automaattisesti.

Avaamalla kiinnostavan kaupunginosan kartalle voit – käden käänteessä hetkessä – luoda viimeisimmän muutoskuvan sen hintapyynnöistä + erotella toisistaan sekä ALE-muutoksia kokeneet että aivan uuden listaukset edellisen tarinamme mukaisella tavalla.

Piditkö Sinäkin tästä markkinakatsauksesta ja haluat tutustua lisää aiheeseen? Kun vastaat kyllä, niin jaa toki SOME:n tai muun oman kanavasi kautta hyvää tietoa eteenpäinkin ystävillesi.

KIITOS ajastasi & mielenkiinnosta huimasti !