Vanhojen kotien hintapaineet Pohja-Tallinnaan


Vanhojen ja uusien kotien tarjousten ero on revähtänyt Pohja-Tallinnassa uusiin ennätyksiin sen erittäin vilkkaan uudistuotannon myötä. Hintaero on vanhojen ja uusien kotien välillä jopa 659 €/m2 keskimäärin samalla kun vanhojen kotien marginaali painuu negatiiviseksi.
Ennätysero vanhojen & uusien tarjousten m2-hinnoissa on saavutettu (8.8.2016)

Tämä Tallinnan suurin hinnoitteluero kertoo myyjien näkemysten jakautumisesta yhä enemmän kahtia toisaalta uusien kotien & toisaalta vanhojen kesken.

Näkyvää stressiä markkinoilla

Myyjien stressiä voi hyvin mitata sillä miten kodin avoimet tarjoukset ovat jakautuneet eri hintaryhmiin ts millä hintaa halutaan myydä eniten.

Suurin osa tarjouksia hehkuu punaisena hintapiirakan alalaidassa

Tästä kuvasta näkyy, että suurin tarjottavien kotien ryhmä markkinoilla sijoittuu nykyään hintahaarukkaan 1300 – 1400 €/m2, jonka osuus tarjouksista on 11% alueella ( = 92 kpl). Tämä hintataso on myös selvästi alle viime kuukauden toteutumahinnan 1761 €/m2 Pohja-Tallinnassa 7/2016.

Tietty stressitaso on siis saavutettu alueella, jossa vanhojen myyjät eivät halua / pysty enää hintaralliin.

Nämä kodin tarjoukset sijoittuvat koko kaupunginosassa seuraavasti (ts siniset rinkulat kartalla ohessa).

1300 - 1400 €/m2 hintaisten kotien sijainnit Pohja-Tallinnasta

Kuten näkyy, sijoittuu se suurin osa myytävistä kodeista Pelguranna lähiöön heti suuren Stroomin uimarannan kupeeseen & sen rajoille Pelgulinn suuntaan. Tällä alueella sijaitseekin juuri eniten elementtitaloja 60- & 70-luvuilta. Suurin osa näistä on myös peruskorjattu viime vuosina ranta-alueella.

Lisäpaineet uudistuotannosta

Kaupankäynnin todellisuus on alkanut korostua Pelgurannassa, koska alueelle on rakennettu melkoinen varanto uusia koteja Ketrajan 3:n kolmeen uuteen kerrostaloon 2016 samalla kun itse lähiön kauppamäärät ovat pysyneet vaatimattomina.

Lisää on vaan tulossa 2017: ennakkomyyntiin ovat listautuneet jo Randla 6 & Sõle 31 katujen uudet projektit. Näiden hinnoittelu on vielä korkea vrt vanhoihin koteihin, mutta myyjät aistivat nyt varmasti etteivät tarjoushinnat voi pysyä korkealla uusissakaan jos ei suosio alueella olennaisesti kasva nykyisestään.

Uusien myymättömien kotien hintapaineet osuvat eniten Pelgurannan elementtitaloihin (8/2016)
Ostajan markkinat kasvavat

Kodin ostajalla on siis varaa mistä valita & tinkiä huolella oma tarjous sopivaan hintaan. Jos keskustan ulkopuolinen vihreämpi asuminen kiinostaa, niin hintatietoisen kannattaakin katsella Tallinnassa lähiöitä, joissa näkyy eniten markkinastressiä. Näinä aikoina Pelguranna näyttää hyvältä Pohja-Tallinnan osalta.

Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain auttaa sinua löytämään mahdollisuuksia ostaa oma asunto mahdollisimman edullisesti kiinnostavasta ympäristöstä Tallinnasta: voit vertailla hyvin monipuolisesti markkinatilanteen kehitystä sen avulla kaupunginosittain.