Myymättömien tulvaa: >1200 ihkauutta kotia & 200 taloa markkinoilla


Uudistuotannon kotien aurinkoista "ilotulitusta" v2016 koko Tallinnasta

Uusien kotien räjähdysmäinen tarjonta Tallinnassa on muuttamassa kaupunkia radikaalisti tulevina vuosina sen asumisen suhteen varmasti. Tässä pintaraapaisussa käydään läpi vain osa kaikesta siitä alueiden markkinan myllerryksestä, joka on meneillään juuri nyt. Kaupungilla rahvaan mielipiteet kuitenkin polarisoituvat jo kahteen leiriin vankasti kysyttäessä: kupla on jo tosi paha & kaikki on vain tervettä kasvua kehittyvässä modernissa ihanassa pääkaunpungissa. Yleensä ottaen tallinnalainen virolainen aina tietää kaiken, mutta tässä vaikuttaa olevan vielä ratkaisematon tehtävä heillekin.

Keskustassa jo hypertungosta

Aivan Kesklinn:n ytimestä näkyy jo katukuvasta miten valtavia projekteja toteutuu, mutta niiden tarjonta myyntiin vasta kuvastaakin sitä kuinka kehittäjät tuntevat paineen kotien kauppoissa tänä päivänä. 

Kolme suurinta kotitarjonnan keskittymää johtaa Lasnamäen suuntaan

Kuvasta näkyy visuaalisesti auringon koosta heti uusien kotien määrä talossa ja sen väristä taas uuden talon m2-keskihinta (ts vihreä, oranssi tai punainen = edullinen vs kallis) tarjouksinaan. Mitä isompi aurinko, sitä enemmän kotien tarjouksia on talossa myynnissä.

Suurimmat tarjottavat keskittymät kohdistuvat siis nyt Sataman & keskustorin läheisyyteen sekä näiden väliin tuoreeseen 1 uuteen projektiinsa. Valtavin uusi tarjonta puskee siis nyt Lasnamäen rajan suuntaan keskustorin ympäristöön.

Keskustorin ympäristössä on kaksi uutta isoa taloa aktiivisimmin myynnissä

Vaikka keskustorin ympärillä on paljon uusia taloja koteineen kaupan erottuu kaksi niistä omaan luokkaansa tarjontansa kanssa: C.R. Jakobsoni ja Tartu mnt 52. Molemmissa taloissa kotien m2-hinta on asetettu hieman Kesklinn:n keskihintaa korkeammaksi (ts oranssi aurinko talolle).

Mielenkiintoisesti näitä vastaan: aivan äsken ilmestyi tarjouksineen markkinoille Pronksi 6a:n uusi talo, jossa jo lähtöhinta alkuun eräille kodeille on alle koko Kesklinn:n m2-keskihinnan myyjien tarjouksien. Tämä talo sai jopa julkista kritiikkiä paikallisten asukkaiden vastustaessa historiallisen talon purkua sen alta, mutta turhaan & tuloksetta.

Sataman & keskustorin välimaaston aivan tuore uusi uljas taloprojekti

Vielä yksi huima myynnin keskittymä uusia taloja löytyy Kadriorg:n puiston takaa Laululavan vierestä.

Laululavan uudet talot syntyvät meren äärelle näkyviin Piritan valtatielle

Näidenkin uusien kotien m2-hinta alittaa joissain kodeissa jo Kesklinn:n pyyntöjä selvästi vaikka ovatkin luksustaloja parhaimmalla paraatipaikalla merelle päin.

Põhja-Tallinna

Keskustan haastajaksi uusien talojen synnyssä on noussut Põhja-Tallinn:n kaupunginosa. Eniten tästä kunniasta voi kiittää sen Kalamajan ”kuumaa huumaa” uusien talojen synnyssä (ts oikeassa ylänurkassa), jossa on eniten myymätöntä inventaariota lähiönä.

Suurimmat uusien kotien keskittymät Põhja-Tallinnan tarjouksissa

Kalamajassa voidaankin erottaa kaksi jopa erittäin suurta uuden rakentamisen aluetta: Lentosataman ympäristön kadut merelle päin sekä Balti Jaam:n keskustorin naapurusto aivan rautatatieaseman naapurissa.

Liikuttaessa kaupunginosan rajaa pitkin alas löytyy vielä yksi suuri keskittymä uusia taloja myös Rohu:n kadulta.

Uutena piirteenä markkinoilla näkyy kehittäjien innostus siirtyä kohti Stroomi:n uimarantaa eli Pelgurannan alueille. Aivan äskettäin julkistettiin jopa kaksi 10-kerroksen uutta tornitalon projektia sinnekin myyntiin, joista toisessa heti alkuun tuli markkinoille ”vain” 32 kpl uusia koteja (Kolde pst 72). Muut uudet keskittymät taloja löytyvät Pelgurannan alueen kaukaisemmasta osasta (ts vasemmassa yläkulmassa kuvassa edellä).

Kalamajan hinnoittelu on pääasiassa kallista edelleenkin

Kalamajan hinnoittelu on hyvin kallista vrt lähiön sijaintiin osana Põhja-Tallinnaa, mutta poikkeuksia on alkanut markkinoilla näkyä myös uusien talojen kanssa (mm Soo 14a projekti kuvassa).

Vastakohtana tälle kehitykselle ovat Pelgurannan alueen ympäristön uudet talot, joissa heti alkuun neliöitä kaupataan alle kaupunginosan kaikkien myyjien tarjousten. Kyse on uusista tornitaloista, joiden vyöry alueelle on myös nostanut pintaan kritiikkiä paikallisten keskuudessa.  Toinen tornitalo (Madala 16) tullee olemaan se halvin lähiön alueelle nouseva massiivinen uudistuotanto (alk n. 1800 €/m2).

Pelgurannan tornitalot myyvät "paljon & halvalla" -tyyliin uusia kotejaan Stroomin rannoille

Haabersti (/ Mustamäe)

Tässä kaupunginosassa on kaksi teemaa, joiden ympärille uudet kodit & talot syntyvät: luodaanpa uusi lähiöalue katuineen & muutetaanpa nuo betonibunkkerien venäläistaustaiset asukkaat toisaalle. Toki voi ajatella, että Mustamäen rajan pinnassa rakentuvat uudet talot ovat myös porkkana Mustamäen ankeiden lähiöiden uusiin asumisvaihtoehtoihin.

Oheisessa kuvassa ylin kupla kupla kuvaa ensimmäistä ja muut Väike-Õismäelle kuviteltua muutosta.

Haaberstin uuden lähiön konaiset talot uusilla (tulevilla) kaduilla ovat hinnoiteltu jopa alle Haabersti:n keskihinnan oheisen kuvan mukaan sen Pikaliivan lähiössä (< 1600 €/m2).

Betonilähiön ympäristössä taas hinnat alkavat sen uusissa valtavissa taloissa olla nykyään vieläkin aggressiivisemmin halvempia kuin sekä Haaberstin että Mustamäen tarjouksissa yleensä jo lähtötasoissaan (alk 1500 €/m2).

Haaberstin & Mustamäen uusien kotien alhaiset m2-hintatasot ovat nyt jo sellaisia, että ne kilpailevat ja painavat vanhojen kerrostalojen arvoa alaspäin lähiöissä.
Paikallisen betoniasumisen korvaavia taloja heti Mustamäen puolelle Väike-Õismäellä

Pääkaupungin muut alueet

Tähän oli koottu vain aivan kaikkein suurimmat myyntikeskittymät markkinoilta tänään, mutta lähes kaikkialla on yksittäisiä myymättömiä uusia taloja koteineen markkinoilla ja paljon lisää (vrt aurinkoja kartalla) vm 2015 – 2017.

Uuden inventaarion määrä on nyt n 200 uutta taloa & niissä reilut 1250 kpl koteja odottamassa ostajaansa v2015-2017.

Satojen miljoonien arvoinen kysymys (ainakin rahoittajapankeille & kehittäjille) onkin se, että mistä löytyvät ostajat tälle kaikelle uudelle uudelle asumistuotannolleen.
Markkinatiedot tarjoaa

Kotiselain kertoo näppärästi tuoreimman tilanteen uudistuotannon tarjonnasta Tallinnaan.