Koplin hinnoittelukliimaksi uuden ratikkalinjan kynnyksellä yltyy


Kodin hintaveikkailut Kopliin sen myyjillä kiihtyvät loppumetreillä huippuunsa sen uuden ratikkalinjan avaamisen myötä lähikuukausina. Kuluvan vuoden alku on todistanut yhä huikeaa hintarallia pyynnöissään lähiöön. Niinpä, onkin aiheellista tässä arvioida kuinka paljon näissä on ”ilmaa” eli puhdasta spekulaatiota vailla ostajia juuri tänään.

Uuden ratikkalinjan (nro 2) avaus lähestyy Koplia nostaen kodin pyyntöjä lähiössä

Myynti-ilmoitusten hinnoittelu on ollut kuumassa nosteessa koko kesän Koplin lähiössä oheisen kuvan mukaan aina viime viikkoihin asti.

Kodin myyjien m2-keskihinnat & tarjousmäärät ovat nousutrendissä kumpikin

Kuvista näkyy hienosti se miten myyjät rajusti taktisesti lisäsivät ponnistuksiaan markkinoida koteja juuri kesäkuun alusta, jonka jälkeen tarjousten määrät kodeista ovatkin pysyneetä aika ennallaan: ratikkalinjan ympärillä pyörii selvästi kasvava joukko sen arvonnostoa testaavia myyjiä & lyhyen kaupan kodin flippaajia.

Vuoden aikana ovat pyynnöt Koplissa nousseet n +200 €/m2 kun viime viikkojen ilmoitusmäärät ovat netissä vakiintuneet n 75 kpl tasolle. Vuoden alusta taas n +100 €/m2.

Myyntiaikojen tehokkuus

Koplin kotien aktiivisista ilmoituksista kannattaa laskea miten kauan aikaa keskimäärin kukin ilmoitus on kaupan. Vertaamalla tätä alueen normaaliin odotettavissa olevaan ihanteeseen – normaaliaikaan – selviää kuinka paljon myyjät ovat ylioptimistisia jos & kun tarkoitus oli myydä oma koti ajallaan.

Koplin mainostuksen kesto vrt sen arvioituun normaaliaikaan

Ero on siis kuvasta lukien -73 päivää pakkasella Koplin myyjillä nykyään. Tämä tarkoittaa sitä, että kauppa toteutuu melko hitaasti enää kullakin kodin myyjälle tässä lähiössä.

Se kuinka paljon  juuri Koplissa on enemmän odottelua yliarvostuksiensa kera näkyy vertaamalla päivää markkinoilla & normaaliaikoja koko Pohja-Tallinnan alueen vastaaviin lukuihin seuraavasti.

Koplin mainostuksen kesto vrt koko Pohja-Tallinnaan

Ilmoitusaika on siis +38 päivää pidempi (ts punaisten palkkien ero) Koplissa eli siellä mainostukset & myynnit kestävät merkittävästi kauemmin kuin koko kaupunginosssa keskimäärin selvästikin.

Ihan yksittäisiä tarjouksia selatessa näkee myöskin, että >120 päivää vanhentuneita (= se sijoitttajan max. suositus yleensä alalla) ilmoituksia on 36 % eli reilu kolmannes koko aktiivisesta kotien tarjonnasta myyntiin. Myös tämä viittaa lähiön tiettyyn haasteeseen hinnoittelussaan kovin monissa tapauksissa: myynti- & tarjousajat ovat liian pitkiä.

Se lopullinen totuus & ”Reality Check”

Toteutuneen kaupankäynnin kehityksen löytää kivasti myös maan Maa-amet:n virallisista kiinteistöjen kauppatilastoista Koplin lähiöstäkin. Kuluneen vuoden myynti kodeille näyttääkin seuraavalta.

Totetuneet kotikaupat Koplista 1 - 7 / 2017

Heti tammikuussa käytiin siis huikeat määrät kauppaa & sen jälkeen vauhti hiipui rankasti kohti kesää. Kesäkuussa tarjonta markkinoilla myyntiin vahvasti paisui samalla kun kaupankäynti kodeille lähes lakkasi Koplissa. Kauppojen toteutumien trendi on siis ollut laskeva vuoden alusta nykypäivään samalla kun hinnoittelu on yhä trendissään vaan jatkanut vakaata nousuaan.

Ennen kesän alkua toukokuussa kirjattiin Koplin myyntihinnoiksi jopa 1693 €/m2, jonka jälkeen myynti sitten sakkasikin lähes nollaan. Myyjät / välittäjät toisin sanoen törmäsivät kiviseinään yritttäessään ehkä vieläkin ylemmäs m2-hinnoissaan liian nopeasti tämän nähdessään julkisista kauppatiedoista.

Viime kuussa kirjattiin alueella 11 kpl asuntokauppaa joiden kokonaisarvo jäi aika keskinkertaiseksi kun m2-keskihinta oli 1375 €/m2. Markkina on taas palaamassa henkiin pienen takapakin & hengähdyksen jälkeen ilmeisesti.

Loppujen lopuksi, faktojensa valossa Koplissa on kovin paljon ladattuja odotuksia kodin myyjillä, joista osa näyttää melko etäisesti tukevan enää ostajiensa tavoitteita nykymarkkinoilla. Arvostusten lopullinen kestävyys selvinnee meille kaikille melko pian kun upouusi ratikkalinja oikeasti alkaa pyöriä sen kulmilla.

Koplissa eletään siis kovin mielenkiintoisia aikoja vuoden loppua kohti !

Markkinatiedot tarjoaa

Päiviä auki markkina-arviot Kesklinn:n kodeille

Kotiselain tarjoaa sinulle tarkan arvion lähiökohtaisista hintatrendeistä & arvioi automaattisesti normaaliajan mainostaa & myydä kotiaan kullekin myyjän julkiselle tarjoukselle. Käyttämällä näitä hyväksi voit toimia kuten ammattimainen sijoittaja & välittäjä Tallinnan kiinteistömarkkinoilla.