Tietyt piirteet ovat vähemmän arvokkaita kuin toiset – kodeillekin


Vähiten arvostetut piirteet nousevat nyt esiin enemmän kodin markkinoilla kun kun kilpailutilanne kiristyy & suhdanne viilenee kysynnässä Tallinnassakin seuraten globaalia trendiä. Viime kuukausien TOP-ALE -listan parhaita koteja ovatkin yhdistäneet toisiinsa seuraavat asiat: puutalo, 1. asuinkerros ja isompi huonemäärä (ts >kaksio). Onkin siis aika luoda katsaus siihen miten nämä piirteet nostavat nyt & jatkossa esiin lisää parhaimpia kodin tarjouksia & miksi.

Kaupungin neljä myynnin tärkeintä suuraluetta kertovat meille hyvin miten eri piirteiden arvostus korostuu niillä kun verrataan myyjien päivän markkina-arvostuksia toisiinsa alueittain seuraavasti.

Arvostukset alueittain eri kodin piirteille

Positiivisin odotus siis 4-huoneen kodista saatavasta hinnasta löytyy siis Pohja-Tallinnasta: n +10% sen alueen omiin pyyntöihin nähden. Kun taas negatiivisin odotus liittyy puutaloihin sekä Kesklinn:ssa että Pohja-Tallinnassa lähentyen -15%.

Koko tässä pikku vertailussa on aika jännää huomata, että mm 1. kerroksen asumisen riskiin koettu ”automaattinen hinnanalennus” on voimakkainta vain Kesklinn:ssa kun se selvästi vähenee mentäessä kohti Lasnamäen ja Mustamäen halvempia alueita eli alueita, joita pidetään yleisön keskuudessa usein vaarallisempina. Näin myyjät kuitenkin ajattelevat tänään hinnoitteluissaan.

Voit nähdä hyvin myös, että juurikin puutalo & 1. kerros ovat selvästi vähiten arvostettuja yhtenäisesti vain kolmella alueella: Kesklinn:ssa, Pohja-Tallinn:ssa ja Lasnamäellä. Nämä ovat juuri niitä samoja alueita, joilta olemme tottuneet näkemään TOP-ALEt -sarjan parhaimpia muuttuvia kodin pyyntöjä viikoittain eniten. Voimakas uudistuotanto + sen hyperkilpailu johtaa näiden piirteiden aliarvostuksen ylläpitoa. Tämä trendi tn tullee jatkumaan / voimistumaan myös lähikuukausina.

Isojen huoneistojen (ts kolmiot & neliöt) tilanne on kuitenkin erilainen: yleisesti markkinoilla niihin ei liity selvää yli- / aliarvostusta myyjillä vaikka tällaisia koteja onkin alkanut näkyä & liikkua yksittäin hyvin aggressiivisesti hinnoiteltuina nykyään. Tämä luo ostajalle & sijoittajalle hyviä mahdollisuuksia siis poimia ns ”rusinoita pullasta” eli ostaa edullisemmin kodin omistukseen, jonka arvostus voi jatkossa olla pajonkin korkeampi.

Jokaista kodin ostajaa & sijoittajaa – loppujen lopuksi – tietysti kiinnostaa miten paljon rahassa edelliset arvostukset alueittain merkitsevät tänään. Seuraavassa kuvassa näkyy €/m2 -vertailua nykypäivän markkinahinnoilla.

Kotien myyntiarvostukset euroissa

Kalleimmalla keskustan alueella puhutaan enimmillään jopa n -35 000 €:n myyntipyynnön tippumisesta vrt keskimääräiseen kotiin sen alueella. Pohja-Tallin:ssa arvostukset tippuvat vähemmän (n -30 000 / – 20 000 €), koska alueen keskihintakin on astetta halvempi. Nämä ovat hyvin merkittäviä etuja, joilla myyjät parantavat juuri näiden kotien myyntiä & huomiota markkinoilla.

Kodin ostajana voit siis löytää mielenkiintoisempia tarjouksia helpoimmin kun puutalossa ja/tai 1. kerroksessa asuminen innostaa. Vieläkin paremmassa tilanteessa toki olet jos olet hakemassa isompaa kotia Tallinnasta (ts kolmio / suurempi).
Markkinatiedot tarjoaa

Kalamajan kaikki 1. kerroksen kotimyynnit

Kotiselain löytää sinulle päivän ali- / yliarvostuksen automaattisesti valitsemaltasi alueelta. Lisäksi voit napauttamalla paikantaa & löytyykö vaikkapa 1. kerroksen myytäviä koteja juuri siltä alueelta, joka kiinnostaa eniten.