Suuralueet tukevat nostetta kotien hinnoissa – jyrkimmin kaikkein halvimmat


Asuntomarkkinoiden tunnelma on kääntynyt kesän alkuun nyt posiviiseksi kun ynnätään viime kuukausien kehitystä yhteen. Kaikki tärkeimmät neljä kaupunginosaa (Kesklinn, Lasnamäe, Mustamäe ja Pohja-Tallinn) ovat nyt nousutrendissä toteutuneissa m2-keskihinnoissaan. Kauppatilastot kertovat myös, että jyrkimmin & halukkaimmin ostajat nostivat halvimpien alueiden keskihintoja eli ostivat entistäkin kalliimpia koteja siellä.

Päivitys 7/2016: Brexit-shokin myötä lyhyen aikavälin kodin myyntiodotukset ovat voimakkaasti muuttuneet Tallinnassa myöskin.

Edellisen 12 kk:n m2-keskihintojen kehityksen tiivistävät oheiset kuvat hyvin.

Kodin hintojen kehitys kaupunginosissa Kesklinn & Pohja-Tallinn

Tästä nähdään miten Kesklinn & Pohja-Tallinn ovat samankaltaisessa tilanteessa: molemmilla toteutuneiden kodin kauppojen keskihinta nousee, mutta tätä vieläkin nopeammin nousee myyjien tarjousten m2-hinta markkinoilla. Tätä selittää pitkälti voimakas kalliimpi markkinoille vyöryvä uudistuotanto, jonka osuus on ollut kasvussa koko tarjonnassa. Pohja-Tallinnassa erityisesti on vaikuttanut Kalamajan huumaava kehitys vuoden ajalta sen rakentamisessa.

Kodin hintojen kehitys kaupunginosissa Mustamäe & Lasnamäe

Lasnamäe & Mustamäe toimivat kaupungin halvimpina asuinalueina myös samalla lailla pareittain keskenään: näissä toteuneiden kauppojen hinta on jyrkemmin nousussa kuin niiden kotien myyntitarjouksissa markkinoilla. Koska näillekin alueille rakennetaan paljon uusia kerrostaloja, joiden tarjousten määrät kasvavat kovasti markkinoilla, on vanhojen kodin myyjien pitänyt alentaa pyyntöjään viime vuoden kuluessa enemmän kuin kahdella edellisellä alueella. Tämä näkyy sitten myyjien pyyntöjen koko keskihinnassa hyvin hitaana nousuna. Vaikka ostajan ja myyjän näkemys hinnasta on jo hyvin lähellä toisiaan näillä alueilla, on tämä lisännyt kauppaa kodeista kuitenkin vain lähinnä Lasnamäen eräissä lähiöissä astetta vilkkaammaksi.

Alkuvuoden erittäin jännittyneistä & epävarmoistakin tunnelmista on siis toivuttu & kotien markkinat näyttävät jälleen vahvoilta kokonaisuutena kaikilla asuntojen myynnin tärkeimmillä alueilla Tallinnassa.