Kodin hintojen salaiset laskutrendit paljastuvat


Miten & missä laskevat kodin hinnat eniten  – jos koskaan laskevatkaan (!!) – Tallinnassa juuri nyt? Kun mietit tätä kysymystä, voit päätyä yllättäviin havaintoihin vuoden ajan hintakehityksen perusteella nykymarkkinoista. Tästä pikku jutusta löydät aika viimeisintä vahvaa näkemystä kodin markkinoiden lähiötasoisesta kehityksestä kaikkein tärkeimmiltä suuralueiltamme.

Kesklinn:ssa on kaksi suurta ydinkeskustan paikkaa, missä hinnat ovat joustaneet eniten oheisen kuvan mukaan vuoden aikana.

Ydinkeskustan superkalliit lähiöt Maakri & Tatari ovat nyt trendissä alas (ts -200 €/m2 & -300 €/m2 per vuosi)

Tämän lisäksi ovat laskijoina olleet mm Vanalinn, Raua & Torupilli -lähiöt vaikka suurempi osa muusta keskustan kaupunginosaa osoittaa yhä aika iloista nostetta aina kalliimmaksi. Useimmissa näissä lähiöissä on erittäin suuria uudistuotannon projekteja myynnissä & kehitteillä nykyään mikä näkyy hintatasapainossa jyrkästi.

Kun noita kahta tärkeintä lähiötä katsot tarkemmin viime vuoden hintakehityksen osalta, näyttävät trendit seuraavilta.

Molemmilla alueilla ovat m2-keskihinnat viime viikot pysyneet trendin alapuolella viime viikot joskin kalleimmalla ”Tornimäe” & Maakrin alueella tämä ilmiö on vielä aika tuore.

Pohja-Tallinn:ssa on oikeastaan vain yksi lähiö, jossa kotien pyynnöt ovat laskukurssissa eli sen Karjamaalla.

Pohja-Tallinnan 60-70 -luvun elementtipitoisin lähiö on laskussa (ts -170 €/m2 per vuosi)

Tässä lähiössä on perinteisesti ollut voimassa kaupungiosan halvimmat m2-hinnat pyynnöissään johtuen sen aika karusta & tylsästä rakennuskannastaan.

Tarkempi silmäys varsinaiseen trendiin kertoo myös seuraavaa.

Viime viikkoina ovat sen hinnat jopa nousseet hieman trendiä ylemmäskin mitä voi selittää hyvin mm sen kylkeen avautunut uunituore Koplin ratikkalinja eli paljon tasokkaammat modernit yhteydet keskustaan nostavat arvostusta asukkaille.

Mustamäe:n kaupungiosasta löytyy myös muutama lähiö (Kadaka & Sääse), joissa on laskupainetta halpeneviin kotien hintoihin.

Mustamäen Kadakan korkeakoulun lähiö on laskenut hyvin vähän (ts -50 €/m2 per vuosi)

Korkeakoulun lähiön joustoa selittää hyvin sen alueelle syntynyt valtava listattu uudistuotannon rakentaminen mikä on vaikuttanut vanhempien elementtitalojen kotien myyjien hinnoitteluun alemmas.

Tämän korkeakoulualueen kotien hinnoistahan näkyy mainiosti miten kesän loppu & alkusyksy on selvästi nostanut myyjien odotuksia jopa ylemmäs kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Lasnamäe:n lukemattomien eri lähiöiden piiristä erottuu nykyään vain yksi, jossa on oikeasti edes kotien halpenemista olemassa.

Lasnamäen Laagnan lähiössä vain hienoista laskupainetta (ts -40 €/m2 per vuosi)

Laagna:n lähiössä ovat hinnat laskeneet kuitenkin kalliimman Mustamäen lähiöitä vähemmän.

Aivan viime viikkojen kehityksestä näkyy myös miten syksyn nousutrendi on tarttunut myös tälle alueelle kuten Mustamäelläkin sen Kadaka:ssa tapahtui.

Keskiössä kaupunginosan lähtötaso, suosio & uudet talot

Näistä hintojaan laskevista alueista voit oppia hienosti millainen dynamiikka markkinoilla on.

  • Kun koko kaupunginosa on kalliimpien joukossa jo lähtötasoiltaan Tallinnassa nyt, niin sen joustot ovat selvästi voimakkaampia. Tämän näet hyvin kalleimman Kesklinn:n eri alueista.
  • Myös alueen suosio vaikuttaa myyjien tunnelmiin: Pohja-Tallinnan hyvin kasvanut vetovoima on estänyt sen lähiöiden vaipumasta laskutrendiin useammalla alueellaan.
  • Uudistuotannon myymätön inventaario on nostanut monissa lähiöissä keskihintaa myös merkittävästi vuoden ajalta. Ylitarjonta on vastaavasti laskenut vanhojen kotien m2-hintoja mm Mustamäellä.
  • Halvempien kaupunginosien hintajoustot ovat aina vähäisempiä lähiöittäin mitä alempi hinnoittelu on ollut: juuri Mustamäen & Lasnamäen kesken tämäkin on sinulle näkyvissä.
Loppujen lopuksi, on sinun arvokasta oppia miten arvonnousun & -säilymisen kannalta Tallinnan alueet tänään toimivat: hinnoittelua ohjaa vain muutama edellä kerrottu perusasia, jotka ovat sinulle koska hyvänsä tarkistettavissa markkinan nykytilanteesta.
Markkinatiedot tarjoaa

Vanhan kaupungin lähiötrendin avaus kotiselaimesta

Kotiselaimelta löydät Tallinna kaikki lähiöt & niiden hintatrendit aivan viime viikoille saakka helposti & nopeasti. Tilannehan liikkuu & muuttuu markkinoilla nopeasti rakentamisbuumin edistyessä aina vaan lisää.